All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Rörmokare bojkottar Ikea

Har du köpte själv ett nytt kök på Ikea, du kan möta oväntade problem när det är installerat. Flera rörmokare vägrar att montera mixer och köksdisk från möbeljätten.

- Vi installerar inte blandare och kök från Ikea. Vi säger nej, eftersom de inte är tillräckligt robusta, säger Espen Kvarud, rörmokare mästare och professionell ledare inom VVS fast Nore VVS.

Rörmokaren är ansvarig

Kvarud säger Nore VVS och många andra VVS företag helt enkelt vill installera köksprodukter de känner och som de vet är bra nog.

- När vi installerar en produkt har vi ett visst ansvar. För om något händer fel, är det nästan alltid rörmokaren som får skulden, säger Kvarud.

Han säger att ovilja att installera Ikea armaturer inte komma förbi att han kommer att sälja flera av de produkter de själva leder.

- Nej, det är inte så hemskt att göra med det. Men jag måste sova gott på natten, och jag behöver veta att det arbete jag gör är bra. Jag har inte några försäkringsfordringar, därför väljer jag att göra saker på den säkra sidan, och det är att använda robusta produkter som jag har goda erfarenheter med och litar på.

Läs också: Var noga med att inte köpa på Clas Ohlson

Du menar kvaliteten mäter inte

Kvarud betonar att kvaliteten på en del kökssystem inte mäter upp.

- Jag har viss erfarenhet av blandare, och kan säga att Ikea inredning är inte bland de mest robusta.

Will, du har kvalitet, måste du punga ut, förklarar rörmokare.

- Du får vad du betalar för. Ikea säljer som de kommer att vara så fruktansvärt billig, och det oftast går utöver kvalitet.

Han säger att Ikea inte är den enda blackman i klassen.

- Ikea är bara ett exempel. Clas Ohlson, Biltema och många nätbutiker är lika dåliga. Gå i stället till en rörmokare, eftersom det kan och har erfarenhet av både kranar och diskbänkar, och inköp från dem, uppmuntra Kvarud.

Läs också: norrmän leksaker elektriker

Många bojkott

Norsk VVS Association (NRL) bekräftar att det finns många rörmokare som inte vill installera Ikea blandare och diskbänkar.

- Ja, jag vet att vissa rörmokare är skeptiska att montera produkter de inte är bekant med, och att de hellre väljer att installera de produkter som de har erfarenhet, säger CIO Tirill Ilebekk Hansen i NRL.

Och många rörmokare är extra skeptiska till mixerbatterier. De ser det som en risk för att montera mixer, för om det spricker är det snabbt rörmokare är ansvarig.

Hon uppmanar att undersöka om rörmokare vill installera produkterna innan de gör några inköp.

Läs också: Nytt kök i en eftermiddag

Ikea medveten om problemet

- Vi är knappt medvetna om att vissa rörmokare inte vill installera kök från Ikea, säger kommunikation Håvard Løkke i Ikea.

Ikea ser emellertid inte det som ett problem att få rörmokare villiga att montera.

- Vi stöter inte på något sätt motstånd från alla hantverkare, eftersom det finns många som inte ser några problem med Ikeas kök. Det är en del av vårt erbjudande om att erbjuda sammansättning av kök, inklusive VVS.

Läs också: Röktappar på Ikea-nyheterna

- Bra kvalitet

Løkke förklarar att Ikeas produkter är av god kvalitet och uppfyller både europeiska och norska normer.

- Vi är en av Norges största köksleverantörer. Om det finns ett fel i ett kök är det ett misstag för mycket. Men i förhållande till antalet produkter vi levererar får vi väldigt få klagomål. Vi säljer bland annat 30 000 mixerbatterier om året och får mycket få klagomål om dem, förklarar Løkke.

Han säger att Ikea har ett jobb att göra för att förmedla till rörmokare att standarden på sina produkter är tillräckligt bra.

Tips: Hur man överlever Ikea-turen

Har du någon bra, dålig eller dålig upplevelse med Ikea-mixern? Eller med blandade batterier från andra tillverkare, både dyra och billiga? Känn dig fri att dela med andra läsare i debatten nedan.

ADVERT

Mest populära