All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Rörmokare bojkottar billiga produkter

Sju av tio rörmokare vägrar att installera utrustning som de inte förmedla dig själv, NRK P2 idag. Enligt en undersökning av NRK Consumer Inspectors (FBI) bland 158 rörmokare.

Rörmokare hävdar att billiga produkter inte håller mål, medan försäkringsbolag tror att det är dåligt hantverk som orsakar vattenskador.

FBI kan titta på NRK 1 klockan 19.00 ikväll den 19 november.

Den eviga debatten

Finns det hantverkare som är giriga och kommer bara att montera den utrustning de förmedlar, så att de kan tjäna på försäljningen? Eller ska du ta hand om billiga produkter?

DinSide har tidigare skrivit om ämnet, både rörmokare bojkottar Ikea och elektriker skepticism utrustning från Clas Ohlson och debatt efter kanten har gått varm.

De två parterna står fast mot varandra.

Läs också: Lättare att klaga på hantverkare

Vad ska du söka efter?

Om hantverkare och billiga produkter på DinSide:

  • Detta bör inte köpa på Clas Ohlson
  • Rörmokare bojkotta Ikea
  • varnar spelar elektriker även
  • varnar billigt verktyg

Arne Nesje, Vetenskapligt vått rum i Sintef Byggforsk bekräftar att VVS-industrin har haft en negativ erfarenhet av billiga produkter, särskilt rör. Nesje har tyvärr inte haft möjlighet att gå djupare in i frågan - men avslutar med följande varning: Faran är att du börjar generalisera.

Det viktigaste är att den enskilda produkten är tillräckligt bra och godkänd. De flesta sådana specialprodukter är märkta med en eller flera certifieringar, som måste säga något om kvaliteten, bland annat:

CE-märkning visar att tillverkaren lovar att produkten uppfyller CE-standard.

En teknisk godkännande bekräftar att produkten är lämplig för en angiven applikation, med angivande av s. a. Produktegenskaper och förutsättningar för korrekt användning (montering, etc.).

Ett produktcertifikat bekräftar att produkten överensstämmer med en produktstandard eller liknande teknisk specifikation.

På Sintef Building Researchs webbsidor kan du söka i olika produktgrupper för att ta reda på vilka produkter som är godkända.

Kör debatt: Har du bra eller dåliga erfarenheter med prisvärda våtrumsprodukter?

ADVERT

Mest populära