All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Planet lök på hösten och har en stor våren trädgård

SPEND OPP: Kom ihåg att placera glödlampan i marken med spetsen uppåt så att den spirer rätt väg uppåt. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Planteringslökar

Sätt lampan i marken med spetsen uppåt.

Gräva hålet ungefär dubbelt så djupt som glödlampan är stor.

Blanda lite sand i jorden när du planterar.

Vattenbrunn efter plantering.

Växla mer olika typer av glödlampor med olika blomstringstider.

På baksidan av paketet, när glödlampan kommer att blomstra och hur djupt den ska planteras.

Blommlökar kan planteras under hösten tills teet har avgjort i marken.

Källa: Informationsbyrån för blommor och växter

När de varma sommarnätterna på uteplatsen bara är ett minne och hösten sätter in, är det värt att tänka på våren. Ha en trevlig morgon, helst med barnen, att plantera lökar och du kommer att ha vackra blommor under våren och sommaren.

- Den stora fördelen med lökar är att de redan har blomman i den. Det är väldigt roligt också för nybörjaren, du får blommor nästan vad du än gör ", säger Elin Nordli på blom- och växtinformationskontoret.

Växla hela hösten

Huvudperioden för att plantera lök är september och oktober, men du kan plantera dem tills tälten sätter sig i marken.

- Det är bäst att vänta tills temperaturen sjunkit till cirka tio grader. Om inte, kan du riskera spridning redan på hösten och det är inte meningen, säger Gartner Christoffer Landstein på Plantasjen Kolbotn. nr.

För att göra det extra trevligt under våren är det smart att välja olika lök som blommar vid olika tider. Det är tydligt märkt med de paket du köper i affären när det är typ av blomstrande.

Vinterblommar och snöklockor blommar först, följ sedan krokusar, snötörn, narcissus och några tulpaner.

I april och maj kommer pärlor, tulpaner och kejsarsnitt.

Lök (Allium) och rutelilje blomstra från mitten av maj till slutet av juli.

Om du väljer fler sorter, kan du njuta av blommaflödet i många månader.

Dubbel och lök

Själva plantagen är inte svår att få. Det är en trevlig aktivitet att ta med barnen, det finns inga bräckliga tillväxter som de kan bryta, men många roliga hål att gräva.

En tumregel är att gräva hålet dubbelt så djupt som glödlampan är stor. Om glödlampan är 5 cm lång ska hålet vara ca 10 cm djupt.

- Många lökar trivs i lös mark och du kanske vill blanda lite sand i jorden där du planterar. Annars, lägg bara slingan i hålet - kom ihåg att tippa upp - och täck med jord, säger Nordli. nr.

Det är alltid lämpligt att vattna väl efter plantering.

Hon betonar att du inte behöver mäta luckorna exakt, men ungefär dubbelt så djupt passform. Om du lägger dem för djupt riskerar du att blomman inte kommer upp.

Lök under buskarna

Blomstlampor kan placeras i hela trädgården. Ett tips är att sätta dem under buskar som förlorar löv på hösten. Då kommer vårblommorna att komma upp innan busken blir grön igen.

- Om du planterar lökarna i en säng och vill använda det utrymmet för andra grödor under hela sommaren, så att du kan gräva upp lökarna när de har vissnat. Sätt dem i en låda med jord och sätt dem bort. När hösten kommer kan du plantera dem igen. De flesta lökarna varar i flera år, säger Plantations trädgårdsmästare Christoffer Landstein.

DOUBLE THE DEEP: Hålet du gräva till blomsterlökar kommer att vara ungefär dubbelt så djupt som glödlampan är stor. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Det är vackrare att plantera lökar i grupper i samma färg, då får du en vacker blomma prakt, säger trädgårdsmästaren.

Vissa människor tycker att hjort äter och lök, särskilt tulpaner exponeras. Vissa typer av fritillaria och allium är maligna och lämnas i fred för hjortan. Flera trädgårdscentra har ett märke på blomlampan, med vilka sorter som hjort inte gillar.

Lampor i krukor

Det är också möjligt att sätta lökar i krukor, som kan lätta upp på balkongen om du inte har en trädgård. Du kan plantera flera typer av lök i en burk för att få en lång blomperiod.

Lägg först in lekokor i botten av burken och fyll i ett lager av jord.

Därefter planterar du tulpanlök och täcker dem med jord. Därifrån kan du plantera tidiga blommande lökar som krokusar eller narisser. Till slut täcker du marken och vattnet väl.

Om du planterar i burkar är lökarna mer benägna att kalla. Om det kommer till långa perioder av minusgrader dygnet runt, bör jar in i en mer ombonad plats, men helst inte varmare än 10 grader, enligt Informationscentralen för blommor och växter.

När våren kommer och temperaturen stiger, rör sig burken på balkongen och blomningen börjar.

Läs mer:

Välj rätt terrassvärmare

Sju steg i vår egen köksträdgård

För att göra detta, hösten trädgård

Trädgårds för nybörjare

Typer: Om du planterar flera lampor med olika blomningstid, så att du kan säkerställa vacker blomning i många månader. Titta på baksidan av paketet för att se när blomman är. Foto: Foto: Gro Strømsheim

ADVERT

Mest populära