All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Planet örter i balkonglådor

Över stora delar av Norge rapporteras att sommarvärmen äntligen rapporteras. Om du inte redan har planterat på balkongen eller verandorna, är det dags att göra det nu. Och nu behöver du inte bara hålla fast vid de hårda stjälkarna. Växter som kasta kyla och älskar solen kan äntligen släppas tills sommaren står för dörren.

Perfect att grilla mat

Om du vill ha något som är både vackra och användbara bör du plantera örter i balkonglådor, ofta nära grillen, så det är bara stryker ut en hand för att få precis rätt krydda till sommar gourmetmat. Och du behöver inte ha speciella gröna fingrar för att lyckas. Många örter är ganska hårda och trivs bra, bara de får tillräckligt med jord för att göra rötterna passande, liksom vatten och gödsel.

Bra dränering

Men tillräckligt med vatten får inte få för mycket vatten. Om plantorna står i vatten blir jorden sur och allt kan leda till snabb ärftlighet.

- Därför är det mycket viktigt att ha god dränering, att hål i balkonglådor så att vattnet kan rinna ut, säger trädgårdsmästaren Hilde Poppe i plantage, som säger att det faktiskt är farligare för växterna att stå i vatten än att torka ut lite mellan .

- Men det är självklart viktigt att de inte torkar ut heller, men de får regelbundet vattning, poppe pekar ut.

För att undvika uttorkning, är det värt att använda kvalitetsjord.

- Prisvärd jord innehåller ofta mycket torv och det håller sig fattigt. Jord av god kvalitet har bättre porvolym och bättre fuktighet, säger Kari Brekke från Mester Green.

Moody basilika

Om du är nybörjare kan det vara värt att notera att basilika är den mest nyck av örter. Det är mycket för låga temperaturer, och det kan vara svårt under en period innan det etableras. Fade stjälkar måste klämmas hela tiden så att de inte sprids till resten av växten. Vill du satsa på några mer hårda arter, är gräslök, citronbalsam och mynta bland de sorter du ska välja.

- Gräslök kan faktiskt komma igen år efter år och är väldigt lätt att komma till. Citron mjöl är också mycket villig, men kom ihåg att det kräver gott om plats för rötterna. Plantes det för nära t ex rosmarin, riskerar du att citronmeliss tar ganska frodas och dödar rosmarin. Se därför noggrann jord för varje växt. Samma sak gäller mint, vilket också kan vara mycket dåligt, säger Poppe.

Hårda växter

I princip kan du plantera de örter du köper i mataffären. Men det är ofta lättare att lyckas med dem du köper på blomstermarknader eller i trädgårdsodling, vilket är avsett för plantering. De är vanligtvis större och mer robusta, och kan härdas för svalare temperaturer. Det är också möjligt att bota plantorna själva.

- Då måste du ta dem in på natten under en tid innan de vänder sig till utetemperaturerna. Men när det förutspås 20-25 grader framöver, är det oproblematiskt för växter att gå från växthuset till utomhuslivet, säger Poppe.

Plantering

Det kan vara både vackert och klokt att plantera olika arter på varandra. Till exempel är kombinationen av rosor och vitlök en bra gammal slaktare.

- Om du lägger några vitlöksklyftor mellan rosen kommer både du och blommorna att dra nytta av det. Gräset som växer upp kan användas i sallader och andra livsmedel, och dessutom håller den ut ur blommorna, säger Brekke på Mester Grønn. Hon rekommenderar också blandning av örter och bär.

- Till exempel kan örter kombineras med en månad bär, vilket är en typ av jordgubbar som bär hela säsongen, säger Brekke.

Tillåt dig själv med din nästa

Det är med örter som alla andra utomhusplantor; bara när de är på sin finaste, dumma och tråkiga med i veckor kommer semestern och de överges av barnmorska och pappa. För att de inte ska gå i dockan bör du låta dig få en bra granne som regelbundet kan vattna medan han är borta.

- Ska du vara borta för en helg är det med den gamla flaskan; skära bottnen på en flaska i en flaska, placera flaskan i lådan och fyll i med vatten. Men det betyder inte en hel sommarlov, då är det en bra granne, säger Poppe.

ADVERT

Mest populära