All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Planera nytt kök väl

Den kanske mest prisvärda men också det mest krävande sättet att planera köket är att göra allt själv. Men kanske lösningarna blir bättre genom att få hjälp från proffsen. Vi tar ett kök runt och börjar på Ikea.

Gör det själv

På Ikea erbjuds kunderna att helt och hållet rita sitt nya kök. Du kan ladda ner ritningsprogrammet gratis och sitta på din egen dator eller du kan gå till ett av lagren och göra jobbet där. Hur många teckningar som görs i Ikea-systemet årligen kan möbeljätten inte registrera av privatlivets skull. Kommunikationschef Jan Christian Thommesen uppskattar ungefär ca. 150 000.

- De flesta människor kämpar i början och börjar därmed komma igång. Men vi har uppgraderat systemet väsentligt sedan vi lanserade möjligheten att rita hemifrån, och om du är medium i data, borde det vara ett spel, säger Thommesen.

Han förklarar att ritningsprogrammet hämtar om du gör något "fel". Det ska inte vara möjligt att rita ett kök där lådorna kraschar i varandra i hörnet, till exempel. Om du är osäker kan du också få hjälp från kökslaget vid kundcentret.

Thommesens bästa tips för människor som vill rita köket själva är att ta det lugnt.

- Tid och tyst i åtanke är nyckelord här. Och sök råd från vem du bor med eller från vänner och familj innan du avslutar allt. Det kan vara smart att få lite mer än ett intryck innan du skickar beställningen.


Lång erfarenhet

I de traditionella köksbutikerna behöver du inte lägga in något ritprogram och styrs alltmer genom processen.

Många väljer därför att ha planeringsjobbet i en köksaffär. Vi ska till Kvik på Skøyen för att kontrollera vad de har att erbjuda.

"Jag har jobbat i kök i tio år nu, så jag har en middagsupplevelse i köket som de få har - även inte skickliga inredningsarbetare, för att det inte finns någon egen utbildningslinje för kök," säger Truls Nilsen.

Även om han hjälper kunderna genom ritningsprocessen blir det lättare om kunderna har skisser med före det första mötet där mål, vattenintag, uttag och liknande dras.

- Vi ser ofta kunden på olika lösningar här i butiken vid första besöket. Då ställer vi upp tid för en ritningstid. För den första drastiden är det bäst om kunden ger en enkel skiss där kökets mål, vattenintag, eluttag och liknande är markerade. Då försöker vi ta reda på dina önskemål och behov. Ofta frågar jag vad de tycker bäst om det gamla köket och vad de saknar och om det är något de särskilt vill ha från det nya och naturligtvis om budgeten, säger Nilsen.

Känna detaljerna

Efter det första ritmötet förbereder Nilsen grov skiss av köket i Kviks flimrande nya ritprogram.Vid nästa möte hittar du detaljerna - vilken typ av bänkskiva kunden vill ha, vilken mixer och liknande. Först när allt detta är på plats skickas ordern.

- En av fördelarna med att komma hit är att jag kan föreslå lösningar som kunden inte ens tänker på. Jag kan lägga till extra förvaringsutrymme bakom ett fodrar och se till att finérslådan har automatisk dragning istället för att dämpa så att de inte klämmer fast vid varandra varje gång du stänger lådan. Jag kan föreslå en fördjupning till wok i kokzonen och att fläkten är placerad i kokplattan - inte över - det är ganska möjligt. Kort sagt, jag ser mycket fler möjligheter än de flesta kunder gör, säger Nilsen.

- Även interna arkitekter kommer till oss, chefen tillägger Kathrine Rohde-Hanssen. Interna arkitekter känner inte heller till de olika köksleverantörernas smarta lösningar såväl som de som arbetar där, betonar hon.

Utanför vanliga

Kommer det att slösas bort för att söka hjälp från inredningsarkitekt? Nej, säger inredningsarkitekt Tove Meldgaard.

- Vi har mycket att bidra med. Vi kan titta på logi som helhet; Ska en dörr, vägg eller fönster flyttas? Ska köket ha en stil i överensstämmelse med resten av boendet? Dessutom beaktar vi behoven individuellt; Hur långa är de som ska använda köket? Hur många? Hur är matintaget - har de ofta middagsgäster eller inte?

Särskilt om du vill ha något lite vanligt, är det bara den inredningsdesigner du hittar.

- Jag förhandlar till exempel det italienska köket Modulnova, vilket är det vackraste livsstilskonceptet jag vet. Med material som cement och sten, med stående paneler i hela interiören, helst i kombination med färg och glas, eller med billigare material som laminat och melamin, blir köket en möbel och inte bara ett kök, säger Meldgaard.

Och det behöver inte vara så mycket dyrare än ett "vanligt" kök från en köksaffär.

- Modulnova har en rad lösningar inom alla prisklasser och är konkurrenskraftig med alla vanliga köksleverantörer.

En inredningsarkitekt kommer också att kunna ge dig råd om saker som tapeter och färg, belysning, mattor och möbler - saker som strikt inte hör till kökslösningen som sådan, men ändå påverka rummet och hemmet som helhet.

Anpassad

Vill du verkligen ha något helt unikt, precis vad du och ingen annan har, det är vård som gäller. Frilseth Design är en möbelhandlare i Oslo som erbjuder skräddarsydda lösningar för kök, badrum och möbler. Alla lösningar är ritade i enlighet med kundens önskemål i 3D. 3D-ritningarna används sedan för produktion av de enskilda elementen.

- Vi gör saker hela vägen, i samarbete med kunden. Det finns många fördelar med det här, till exempel, vi behöver inte tänka på standardmål, men kan rita lösningar som är lämpliga för varje rum, säger Terje Frilseth, som driver snickeriverkstaden.Han säger att ny teknik har gjort det möjligt att effektivt producera skräddarsydda artiklar mekaniskt på snickeriaffären. Således har det också blivit mycket billigare än för några år sedan att skapa ett unikt kök, eftersom allt inte längre kan göras för hand.

- För närvarande finns det inte många snickare av detta slag i detta land. De flesta möbelkök som erbjuder kök har standardiserade lösningar. Men med den nya tekniken vi har nu tror jag att det här är framtiden för många, säger Frilseth.

ADVERT

Mest populära