All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Planen trädgård med landskapsarkitekt

->

En landskapsarkitekt kan hjälpa dig att undvika de värsta misstag tror Gro Jørgensen.

Med tanke på alla sidor

När du kontaktar Gro Jørgensen, den första punkten på dagordningen en inspektion av fastigheten. Samtidigt får du som husägare möjlighet att presentera dina önskemål.

- I denna del av processen presenteras alla önskemål, oavsett vad som kan krävas. Baserat på detta ritar jag ett utkast och utarbetar en handlingsplan inom en realistisk ram som presenteras för hemägaren. Här presenteras den övergripande utformningen av trädgården och några frågor ställs.

Finns det ett behov av gräsmatta? Var ska axlar göras för plantering? Vad kan behållas av den gamla? Finns det ett behov av väggar, och finns det sten på platsen som kan användas? Var ska sopor, brevlådor och cykelställ placeras? Dessa saker bör organiseras på det mest diskret sätt med smarta och välfungerande lösningar, säger Gro Jørgensen.

När diskussionen är avslutad, arkitekten tillbaka till ritbordet för att skapa en plan som bygger på vad arkitekten och hyresvärden har kommit överens om.

Läs också:

Därför bör du inte kasta kaffesump

Kaffesump kan lösa vardagliga problem. Så nästa gång du har bryggt kaffe, inte kasta det i papperskorgen - men använder det antingen här:

Det varierar hur detaljplan trädgårdsägare vill ha, men vanligtvis ingår layout och design av trädgården, användning av material och val av växter, träd och blommor. För undersökningen har arkitekten också utvärderat mark, ljusförhållanden och andra kriterier som är nödvändiga för korrekt val av växter.

- I stället för hushållerska måste använda trial and error-metoden med en mängd olika växter som dör under en kort tid, kan vi ge råd och vägledning om vilka växter trivs där. På så sätt sparar det mycket pengar, förvisso tillräckligt för att täcka de arkitektoniska kostnaderna, säger Jørgensen.

Flera nivåer

När det gäller trädgårdens verkliga utformning kan den stoppas när som helst. Du väljer om du bara behöver ett papper, eller vill du rita allt till minsta detalj. Det är en kostnadsfråga.

- Medan en enkel skiss kan vara användbart, och ger en bra bild av vad det färdiga resultatet kommer att bli, säger Jörgensen.

Kostnaden för att använda en arkitekt att utarbeta en plan för trädgården med detaljerade illustrationer, perspektivritningar och växt listan hamnar på några hundra euro. Då är du garanterad att undvika de värsta förlusterna, och för att få en fungerande och vacker trädgård. Men det finns billigare lösningar.

Läs också:

Trampolin regler du inte visste om

Studsmattor poppar upp som svampar i villaområden, men reglerna gäller för trampolin användning och grannrelationer?

- Du kan ta med arkitekten på en prospektering där du går runt i trädgården ett par timmar medan du noterar tips, råd och inmatning på ett block. Det kan ge god hjälp och inte medföra några otillåtna kostnader.

Trädgårdsintressen ökar, men många saknar de färdigheter som behövs för att uppnå ett bra resultat. Som ett resultat ser landskapsarkitekterna en ständigt ökande efterfrågan från bostadsbyggare och ägare som behöver hjälp. För vem vill inte ha en representativ och välvt trädgård med en färgstark blommablomma som ramverk för sommaraktiviteter utomhus?

"Det är trevligt att trädgårdsmästare kommer till oss när de behöver hjälp att bygga en bra trädgård", säger trädgårdsmästare och landskapsdesigner Gro Jørgensen.

Hon har arbetat med att bygga växthus både privat och offentligt under ett antal år och har flera böcker om trädgårdsarbete på samvete.

- Men tyvärr går landskapsarkitekter ofta för sent in i bilden. Detta gäller särskilt för nya byggnader. När husägaren står där och förtvivlad i sitt nya hus, där sprängämnet ligger i stora högar runt hela fastigheten, kallar de landskapsarkitekten. Om de hade kontaktat oss redan i planeringsfasen kunde mycket pengar sparas, säger Jørgensen.

Eftersom det inte bara är att blomsterbädden ska byggas som landskapsarkitekten kan bidra. Både husets läge i terrängen, sol och ljusförhållanden, och vilken vegetation som bör bevaras, ingår i landskapsarkitektens studieområde.

Läs också:

Avskärmning för åtkomst - vad är lag?

Vad kan du göra och får du göra när du vill skärpa för åtkomst från din granne?

- Huset bör läggas på ett sådant sätt att det inte orsakar större interferens i terrängen, både på grund av kostnader och estetik. Och vad sägs om träden? Varför inte ha det mesta av dem istället för att köpa nya träd, vilket ofta innebär en enorm kostnad, säger Jørgensen.

Tips för att planera trädgården:
Vad ska trädgården användas för? Lugn, avkoppling, festligheter, representation?
  • Ska trädgårdsplanen tillgodose andra behov inom några år?
  • Vad tycker du om vilken stil och atmosfär du vill ha?
  • Behöver du ta hand om allergier?
  • Vill du springa eller tyst vatten i trädgården?
  • Belysning och belysning?
  • Gillar du att plaska i trädgården, eller vill du ha det minsta underhållet?
  • Ta en kopia av husplanerna och en lägesplan, helst kopierad 1: 100 eller 1: 200, till arkitekten. Du kan få en lägesplan i kommunen eller på webbsidorna.
ADVERT

Mest populära