All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Lägga kakel uteplats

- Tidigare var det gärna så att valet av brickor var styrt på toaletten, men nu finns det ett växande antal som ser möjligheterna kakel ger, och kakelgolv har spridit sig till hela huset - och därmed också på uteplatsen, säger Patrik Björklund, affärschef på Höganäs.

Välj rätt färger

Om du planerar att kakel uteplats, bör du tänka igenom vilken färg du väljer - inte på grund av estetiska skäl, men på grund av värmen.

- Välj inte för mörk kakel! Kakelplattor leder värme och håller värmen mycket bra, så en mörk kakel blir väldigt varm när den ligger mitt i solen. Du kanske också vill välja en kakel med lite mönster eller krossning, för då kommer sand eller annan smuts inte att vara så synlig, tänker han.

På en varm sommardag kan temperaturen på en svart kakel nå 50-60 grader, och det är inte särskilt bekvämt.

Läs också:

Avancerat miljö- och energisparande

Architect Karen Steinsvik Reinholdtsen med sin man och två barn och fem kollegor från Steinsvik arkitektkontor, flytta dessa dagar in i de nya husen ...

kaklad terrass med kakel (Himalaya) från Golvabia. Foto: Golvabia

Tänk på kakelstorlek, norskt klimat och säkerhet

Du bör undvika att lägga på kakel. När du klistrar på stora plattor är det svårt att få dem bra. Sedan kan håligheter utvecklas där vatten samlar frysning under vintermånaderna. Detta kommer igen att orsaka att plattorna lossnar.

Kom ihåg att välja kakel som tål en kall norsk vinter. Många plattor produceras i södra delar av Europa och anpassas därför till mildare klimattyper. Därför är det viktigt att du får återförsäljarens hjälp att hitta en kakel som är riktigt frostsäker.

Har också glidskydd i åtanke. Det finns vanligtvis mycket vatten utomhus, och då är det en stor fördel med en kakel som inte blir för höjd. Skridsklass R10 rekommenderas.

Läs också:

Vilken snöskoter är bäst för dig?

En snöskoter är inte bara en snöskoter. Det är viktigt att välja vilken modell som passar dig och dina behov.

Kakel från Höganäs - Neostone. Foto: Höganäs

Checklista för kakel utanför:

  • Det finns många fällor att gå in och inget utrymme för misstag. Använd därför en skicklig hantverkare.
  • Risken för att plattorna lossnar ökar med storleken på plattan och ytan. Kakelarna bör helst inte vara större än 40 cm x 40 cm.
  • Välj porcellenato-chiptyp med vattenabsorption under 0, 5 procent från kända fabriker och återförsäljare.
  • Välj ljusa kakel. Förutom att vara överväldigande värme pågår, en mörk yta suga mer solljus och därmed expandera och dra ihop sig mer än en tändare marker, vilket ökar sannolikheten för att lossa.
  • Känn ångdämpare, cementbaserade membran på betongytor strax nedanför plattorna.Det minskar risken för kalkavlagringar och hjälper till att spela in rörelser.
  • Använd aldrig saltbaserade tvättmedel på ytorna, det kan bilda missfärgning och utfällning.
  • Planera ett bra fall - minst en cm (helst två) på en meter, och led vattnet att springa eller stänga av.
  • Skridskobana R10 rekommenderas på terrasser och balkonger så att plattorna inte blir hala när de är våta.

Källa: Ifi. com

ADVERT

Mest populära