All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Gjutnings rören i rören

Avloppet varar inte för evigt. Tanken att riva golv och väggar till hantverkarna för att komma till rören gör att många kan komma upp till jobbet. Det är dyrt, tidskrävande och störande. Men det behöver inte vara.

Det är möjligt att förnya rören utan att ta bort de gamla rören. Företaget Proline har utvecklat en metod som gör det möjligt för dem att kasta nya, slitstarka plaströr i de gamla rören.

- Innan det var tvungen att flytta invånarna, ibland i veckor, då avloppsrören skulle förnyas. Med vår metod får du jobbet på en dag, berättade VD för Proline Norge AS, Kjetil Flaatedal, hos Vi i en villa på VVS-mässan.

Det går inte alltid att använda den här metoden. Därför börjar den första inspektionen av rören med hjälp av en kamera. Om rören är klassade som lämpliga för Prolin-metoden, rengörs de och torkas. Sedan injiceras plast i rören via strykugn, anslutning till toaletten, golvskydd och tvättställ. De gamla rören fungerar således som former av de nya rören. Det injiceras tre lager plast, som kan härdas en timme mellan varje lager, och när processen är klar har du nya, slitstarka plaströr.

- I teorin kan du nu ta bort de gamla rören, eftersom de nya plaströren är tillräckligt starka i sig. Men det finns ingen praktisk anledning till att du behöver göra det, säger Flaatedal.

Förutom det faktum att det är uppenbart läckert att få en stor uppgift i hemmet, kan Proline-metoden också sägas vara miljövänlig. De gamla rören återanvänds som gjutgods för de nya rören och för att de inte behöver riva upp väggar och golv skapas inget farligt avfall.

ADVERT

Mest populära