All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Pipa kan sopa ens

Utom unincorporated sveper och underhåll av kabin rören inte obligatoriska. Andelen bränder i samband med eldstäder är mycket högre i stugor än i ordinärt boende, enligt Geir Sørlie-Reininger, som sveper med svepande och inspektions Services AS.

Fyrar höger

Det är så det har varit sparken på som avgör vilken typ av tillstånd skorstenen är, förklarar sotare. Fuktighetsgivande trä och lågavfyrat bränning ger skapelser. Bek sig är brandfarligt, och när den är närvarande på insidan av röret, denna antenn och vara sotbrann (skorstensbrand) om den börjar brinna.

tonhöjdsbildning sker oftast i övergången mellan rökröret och rökkanal, och det är ofta här sotbrannen startar. Beksot är den mest brännbara sås typen. Det är en hård och glansig sotbeläggning som bildas genom ofullständig förbränning i eldstaden. Råbränsle, lågt utkast eller för lite tillgång till frisk luft är de vanligaste orsakerna till benbildning.

Fei pipa själv

Den faktiska svepningen ska göras av den lokala sopmaskinen, ofta som en bokningstjänst. Men är du bekväm att gå på taket, du kan själv göra det. Börja sopa rökröret som löper från ugnen och in i röret, du kan använda ett rökrör fyllmedel. Om du har ett långt rökrör med rät vinkel bör det finnas små luckor i röret så att du når borsten. Såsen pressas inåt i rökpassagen så att den faller in i skorstenens dränering. Se till att det inte finns någon sot på rökvalvet och inuti rökkanalen. Kontrollera också att det inte finns några sprickor i gjutjärnet eller läckage vid rökröret.

När du ska sopa ett rör måste du använda rätt diet. Maten finns i olika storlekar, var god kontrollera att den du använder är rörledningens diameter och rörtyp. Innan du sopar måste alla luckor och öppningar vara stängda. Om du är öppen måste du stänga öppningen väl. När du sveper, bör du göra det med flytkraft. Det vill säga att kosten ska försiktigt sänkas, så att sopa själv måste göras när man drar upp det. Då förhindrar du att sot pressar ner i rummet. Om du har ett sop, tömmer du sotet efter sopning. Har du en toppmonterad eldstad, det vill säga skorstenen går rakt upp från toppen av det, måste du vara försiktig lödas inte förstöra härd. Det är viktigt att såsen avlägsnas om eldstaden är högst monterad.

SWEEP PIPA: att sopa dig pipa själv Illustration: Øivind Small

(. Klicka här för att se bilden ovan för att förstora)

Goda skäl att kontrollera

- ugnar från mitten av 1990 nummer och tidigare hade inget typgodkännande. Många av dessa ugnar ger en temperatur inne i röret som är många gånger högre än den är avsedd för. Här kan det skada matningen.

- Om det finns ett dåligt utkast eller fuktigt trä, är det troligt att det är ett foul i ett rör. Särskilda bestämmelser i övergången mellan ugnsrökröret och rörledningen kan orsaka brandfara.

- Om det har skett brand kan det ha blivit sprickor som kan vara brandfarliga.

Gör en inspektion

Vid byte av eldstäder finns det en bra anledning att göra en inspektion. Då kan du använda en liten spegel, i kombination med en ficklampa och kika in i hålet där rökröret kommer in.

- Kontrollera att det är nära till övergången mellan rökröret och skorstens, betonar Torstein Hjelmeland, teknisk chef i Dovre. Upp i rörledningen bör du leta efter sprickor. Om det finns repor och sprickor är det inte allvarligt. Om det bryter en millimeter eller mer, måste det korrigeras. I synnerhet är de horisontella sprickorna väldigt nya. Kontrollera även rörlocket och rörhatten ovanpå röret. På ett modernt rör får endast originaldelar användas.

Rehabilitering

UTRUSTNING: Överst till vänster: SWEEP: En svepande uppsättning som du får för cirka 200 miljoner jul, Biltema och de stora varuhusen konstruktionsavdelning. Till höger: rökröret: För rökröret kan du använda en rökrörborste. Jula, Biltema och de stora byggbutikerna har det för cirka 200 kronor. Under: INSPECT: Använd en fackla och en liten spegel för att inspektera röret. Foto: Foto: Øivind Small

En rehabilitering av ett rör kan innebära att du måste sätta in en ny matning i skorstenen. Detta görs genom att dra ett syrafast rör ner rörledningen. Det måste byggas in och utföras av professionella. Ett oanvändt hål i röret måste vara ordentligt förseglat. Styra bort från fiskskålar eller tullar som tätningsmedel. Det kan leda till eld. Här måste du använda det som kallas angrelokk.

Peiskos skadar lungorna

Rörväggens tjocklek ska vara lika med alla. Om det blir ett hål ska det förseglas med samma material som det rör som ursprungligen är tillverkat av. Det innebär att ett hål i ett tegelrör med en diameter av

10 centimeter tjocka väggar måste vara murverk igen med tegel i samma tjocklek.

Läs också:

Här är de coolaste interiörbilder

måste kontrollera dig själv: Sotning och inspektion av stugan skorstenen måste man ordna själv. I de flesta kommuner krävs det inte enligt lag. Foto: Foto: Day Thorstensen

Rengöring av filtret i torktumlaren

inte ersätta den gamla ugnen

En efterbrännkammare gör den gamla ugnen effektivare

Big test: Välj rätt solskydd

ADVERT

Mest populära