All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Steg mer än en flicka färg

- Det är en missuppfattning att rosa är en flicka färg, proklamerade stylist Christine Hærra tydligt när vi pratade med henne efter Colorful namngivna rosa för årets färg 2016. Tillsammans med butikskedjan kreativa Tale Henningsen hade hon designade många rum med rosa som huvudfärg för att visa färgerna i praktiken.

Kockarna från SULT inspirerades av årets färg.

På premiärdagen de inbjudna människor i olika rosa vardagsrum, med atmosfär som sträckte sig från ljus och ljus, fräck och lekfullt, till dramatisk och frodig. Även Hærra hade uppfattat att hennes far hade blivit upphetsad om en "riddare" rosa. Och efter svaret att döma av både manliga och kvinnliga gäster lanserar dag, vi tolkar att rosa är en tidlös unisex färg.

Glee är namnet på en levande färgpalett av färgglada - en promenad genom rummet är en riktig energikick. Här används gul som en bra motståndare till rosa.

Tid och färg

Rosa, som vi har kunnat föreställa oss färgen. Här spelar färg, form och material av feminina utan kontraster som stör dämpad och försiktiga atmosfär. Rosa och vitt tillsammans blir ljusa och söta.

Även om rosa står som en symbol för feminin för många, har den ingen rot i någon universell sanning. Inredningsarkitekt Kine Angelo, som undervisar färg på NTNU, säger att om vi går hundra år tillbaka i tiden, då var röd pojke färg och blå flicka färg.

- Om vi ​​går ännu längre tillbaka, ser vi att Jungfru Maria alltid beskrevs med klarblå klänning, medan rött och rosa var krigsgud färg. Så hur vi upplever färger är både kulturellt betingad och påverkad av den tid vi lever i, säger hon.

Angelo är inte förvånad över det faktum att rosa visas igen som en inre färg. Mode och inredning tenderar att följa varandra, och i mode har olika nyanser av rosa varit populära under en lång tid, även bland män.

Rosa har många ansikten, och det är också mer maskulin och energisk mot hallonrött. I kombination med svart blir färgen ett grovt och kraftfullt uttryck.

- Alla har märkt hallon röda byxor som då var i bland män för några år sedan, och Moods of Norway som har gjort det normalt att medelålders män att bära rosa skjortor, skrattar hon.

Current och engagerande

För en färg kommer att fånga på och bli trendfärg, måste den ha något i det som engagerar och är intressant utöver att vara en "fin färg," tänka Angelo.

- Hur det fungerar nu, rosa det om honom som gör det relevant och lämpligt att den tid vi lever i det har något att berätta, dolda meddelanden och något vi kan diskutera, säger hon och betonar att rosa är inte. en men många färger.

Färgen på interaktion med miljön

Miljön påverkar hur vi uppfattar färgen.En ljus och dämpad rosa, som i sig kan upplevas söt och feminin, framträder med ett helt annat uttryck tillsammans med svart och grått.

Hur vi upplever färg bygger på en blandning av subjektiva erfarenheter och objektiva sanningar, och vi måste skilja mellan faktisk färg och uppfattad färg. Den faktiska färgen är sådan färg är i sig, opåverkad av yttre förhållanden; verkligen den minst relevanta i praktisk beröring med färger. Den uppfattade färgen är å andra sidan den färg vi ser det påverkas av omgivningen, i samverkan med olika ytor, material, former, ljus och mängd.

En personlig relation

Hur vi upplever en färg påverkas av många relationer. Förutom det sammanhang som det verkar, lägger våra personliga erfarenheter tillägg till kultur och mode. Händelser långt tillbaka i tiden kan påverka våra attityder till en färg resten av livet, både bra och dåliga. Och naturligtvis betyder mode mode trendsättare och deras anhängare tonen, med den "massa" som följer när de väntar på den nya. Inte allt som introduceras som en trend kommer att vara en stor trend.

Gul med rosa är en bra kombination. I interaktion med gult blir rosa fräscha.

Hur Kari och Ola accepterar årets trendfärg som en inre färg, bara tiden kommer att visa. Men många förväntar sig att färgförväntningar tydligt återspeglas i en flod av rosa produkter som olika leverantörer försenar - och att många experter kasta ljus på färgerna.

Rosa är en färg som fungerar bäst i interaktion med andra färger, även blå är en bra kombination.

ADVERT

Mest populära