All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Rosa och gult nästa års färg

De renovering och kommer att orientera sig bland ny färgkarta, kommer med största sannolikhet att stöta på fenomenet of the Year färg. Internationellt har det varit en tradition att göra sådana domar under lång tid. Den mest kända hemma har varit färgerna från Pantone och Nordsjön. Pantone är ett internationellt färgschema och Nordsjö ingår i det globala kemiska företaget Akzo Nobel.

Under de senaste fem åren har butikskedjan Färgerike också tagit upp arenan och markerat sin färg - speciellt anpassad till den norska marknaden. I november lanserade de rosa som årets färg för 2016. Förra året var det apelsin innan det var blågrönt, lila och grönt gav de status som årets färg. Flera gånger har den norska färgen varit nära de internationella färgerna, till exempel orange i fjol och blågrön innan den.

Guld gul

Nordsjö röstade Oker Gold för årets färg 2016. En färg som passar bra med en dämpad gråaktig rosa färg.

Akzo Nobel, först i färgen 2016, representerade Norge med färgmärket Nordsjö. De lanserade Ocher Gold som årets färg under London Design Festival tidigare i höst. Bakom urvalet är ett internationellt team av experter inom design, arkitektur, textil och grafisk design som har funderat över trender från hela världen innan de slutade.

Ögonguld plockades från en rik palett av gula nyanser som används ofta av designers nu. Enligt experter matchas det lätt med färger från naturen eller dämpade färger som har ett slöja av grått i det.

- Ockra guld är en gyllene ton som hanterar utmärkt ensam, men är också ett utmärkt komplement till många färginställningar, säger Per Nimer chefsdesigner Nordsjö.

Rosa

Nordsjö röstade Oker Gold för årets färg 2016. En färg som passar bra med en dämpad gråaktig rosa färg.

- Vi ansåg också gul, men vi tror inte att den norska marknaden är helt mogen för gul ännu, säger kreativ ledare i Colorful Tale Henningsen.

Hon har lagat internationella mässor, konsulterat den internationella trendbyrån Neilli Rodi och bedömt den norska marknaden tillsammans med sina 120 butiker. De landade på de färger som är mest framträdande i den stora trendbilden nu, det är rosa, vi är mest redo för här på berget.

- Årets färg kommer bli kul och ta lite längre. Det blir rosa, säger Tale Henningsen.

Årets färg är ett färgverktyg

För både Nordsjön och Fargerike är årets färg mer än en marknadsföringsimpuls. Båda lanserar färgen som en del av flera trendiga och moderna paletter med färgdiagram och inspirerande material som nu finns i butikerna.

- Det här är ett verktyg som skapar ljusstyrka och mod att använda färger, säger kedjeledaren Linda Frid Andresen under Färgerikes lansering.

I Color tre paletter som var och en består av fyra rosa färger och sju stöd färger, är ett centralt stöd färgen gul.

- Rosa inte stå ensam, men behöver stöd av hela färghjulet och gult måste ingå för att få det att lysa och vara lekfull, avslutar creative director Tale Henningsen.

I trendpalettene från Nordsjö är det också att föredra linjer bakåt och årets färg är kopplad till historia, tradition och äkthet, och det finns röda och rosa toner där naturlig följd av den guldgula.

Pantone har inte släppt sin "årets färg" ännu.

Ochre Gold från Nordsjö är en guldliknande gul ockra färg som kan kombineras med flera andra färger.

ADVERT

Mest populära