All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Fasad lift med isoleringsåtgärder

Det var inte förrän på 1950-talet att det var vanligt att isolera nya norska hus. Sedan gemensam isolering krav fart och från byggnormer för trettio år sedan som indikerade 10 centimeter isolering var det ökat till 15 centimeter 1987 medan minimikraven för nya bostäder har nu varit 20 och 30 cm.

När du vet att cirka 60 procent av energikostnaderna i bostäder kommer att värma upp, är det uppenbart att det lönar sig att isolera igen. Enova, det statligt ägda företaget som bland annat har till uppgift att leda energiöverföring i Norge, rekommenderar att isolera mer än minimikraven för byggregler.

Av med

Rope och skada på kanalen måste repareras och ofta måste delar av plagget på exponerade höljen bytas ut. Detta gäller särskilt för hus som har blivit utsatta för regn - starka vindar kombinerat med regn - och till exempel kusthus som regelbundet sprutas med skum och salt.

När du först byter kläder på en vägg, är det en perfekt tid att efterisolera. Här kommer dock din ålder att kontrollera några av möjligheterna.

- Lösningarna vi rekommenderar beror på den ursprungliga konstruktionen av huset. Om det finns en resa är det lite att gå vidare. Här kommer det att betala av, till exempel 10 centimeter. I sådana hus kan man inte arbeta för mycket, då verkar det som att kläderna hänger ut utanför huset. Effekten från nollisolering till 10 cm är emellertid mycket hög.

Detta säger Finn Rief, en kundrådgivare på Rockwool AS i Oslo. Tillsammans med Glava är Rockwool den största isolerade i Norge. Båda leverantörerna har en stor portfölj av specialprodukter för alla tänkbara isoleringsuppdrag för alla typer av byggkonstruktioner.

- under 30-talet var det vanligt att hålrum 10-15 centimeter, och här finns också möjligheter för isolering, säger Rief, som tror det och jag kan betala för att efter isolera bostäder byggs så sent som på 70-talet talet.

- Det är viktigt att ta hand om husets proportioner genom efterisolering och byte av fönster, påpekar Seniorrådgivare i Enova Anne Guri Selnæs. Därför bör du titta på tak, väggar och fönster så att du kan ta hand om det ursprungliga taket och andra detaljer.

Konstruktionsprincipen

Skyddet ska skydda resten av väggstrukturen från vind och väder. Huvudstrukturen består av beklädnad, luftgap, vindspärr, isolering, ångspärr och innertak.

Bakom landskapet eller den vertikala kanalen bör det vara ett luftgap på 2-3 centimeter innan du går in i vindriktningen. Detta luftgap har flera funktioner:

Den verkande tryckutjämnad med flyg rörelseförhindrande regn penetrerande att tränga längre in i väggen, och den ventilerade ånga kan komma ut från insidan av strukturen.

Vindrutor finns i olika typer av asfaltimpregnerad träfiber, gips och kartong. Som en funktion har vindturbinen funktionen att förhindra utblåsning av isoleringen längs luftgapet samt stängning av konstruktionen mot luftläckor. Det är viktigt att vindspärren inte kan vara möglig eller rutt.

Då kommer isoleringen, och som nämnts finns det ett stort antal olika typer att välja mellan i tjocklekarna 5, 10, 15 och 20 centimeter. Mer information om olika isoleringsvarianter finns tillgänglig från tillverkarna. Det viktigaste med isoleringen är att se till att den är korrekt installerad, annars kan du ha kalla broar som minskar isoleringen.

Ångspärren, som kan vara 0, 15 eller 0, 3 mm plastfolie, fungerar som en funktion att göra strukturen lufttät för att förhindra värmeförlust. Det bör också sluta att fuktig inomhusluft strömmar ut och fuktar strukturen. Principen är att väggen ska byggas med det högsta ångmotståndet på varmsidan och sedan minska efter byggnaden.

Den inre kappan bör bidra till en lufttät konstruktion, dessutom har detta förband en viktig funktion för att förhindra tändning och utveckling av eld.

- När du byter kläder på en eller flera väggar är det väldigt smart att återisolera. Det serveras omedelbart. Men byta kläder för att isolera huset kommer inte alltid vara lönsamt. Då kan det vara bättre och billigare att blåsa i ytterligare isolering, säger Rief, som hjälper både privata och professionella råd om hur man gör isoleringsjobb och där professionell information kan erhållas.

- Nu kräver privatpersoner efter isolering, vi nämner alltid vikten av att isolera taket igen. Det är vanligtvis enkelt och rimligt att utföra, och resultatet är ofta förvånansvärt effektivt, säger Rief.

Kontrollera www. Enova. nej

Enova har webbsidor med omfattande information om isolering. Här hittar du mer detaljerade råd och tips som passar din typ av bostad. Här hittar du också kontakter som kan hjälpa dig med mer specifika frågor. Här hittar du bland annat en guide, "Fiin, old age" som behandlar lösningar för äldre byggnader.

Använd också Enovas gratis tipstelefon för energibesparing och energikonvertering: Telefon 800 49 003.

Lycka till!

ADVERT

Mest populära