All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

PH-indikator

Artikelserie: Den klassiska
  1. Världens dyraste kaffeår?
  2. Skapar 1. 700 Stressless Seats Varje Dag
  3. Eldstaden har blivit namngiven till världens vackraste
  4. Har du en i källaren?
  5. Är det Ivar eller Billy?
  6. Panton Chair

Architectural Lamp

Poul Henningsen (1894-1967) var arkitekt. Han började skriva hus på 1920-talet. När han valde lampor för de hus han designade trodde han att dagens ljus inte var tillräckligt bra, så började han istället rita sina egna lampor. Henningsens lampor öppnade sina tankar när de kom fram, och han är fortfarande känd för sin banbrytande lampdesign.

Från vänster: PH 2/1 och PH 4/3. Foto: Louis Poulsen. Foto: louis poulsen Visa mer

Henningsen ville göra hemmet, och de som bodde där var vackrare. Lamporna han utformade borde därför imitera den heta glöden från de oljelampor han växte upp med.

Avancerad design

1924 Henningsen arbetar med PH-lampan med tillverkaren Louis Poulsen och 1925 vann den första PH-lampa guld vid Exposition Internationale des Arts Décoratifs & Industriels Modernes i Paris. PH-lampan var den första i en serie lampor som Henningsen utvecklade vidare under sin långa karriär. Lamporna har fått namn som PH2 / 1, PH3 / 2, PH 4/3, och så vidare.

PH 5 från 1958 är en av de mest kända och anses vara bland klassikerna. Det finns i de flesta offentliga byggnader i Danmark - och inte så få privata hem.

PH 5 från Poul Henningsen för Louis Poulsen. Foto: Louis Poulsen. Foto: louis poulsen Visa mer

Henningsenbaserad designad av PH-lampa på en vetenskaplig analys av hur en lampskärm fungerar. Målet var att skapa en lampa som gav ljus utan blödning.

PH-lampan är därför tillverkad så att glödlampan inte verkar. Dessutom sänds ljuset nedåt på ett sätt som gör att varje ljusstråle inte reflekteras mer än en gång.

Källa: Danmark 50, Louis Poulsen, Skandinavisk Design

ADVERT

Mest populära