All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Husdjur i sängen?

Några påpekade att det kan verka lugnande och säkert att sova med Fido eller Felix i sängen och du är strikt hygien och ren säng ofta är det inte säkert att det kommer att ge dig några problem.

Lisa Lang har hundar Kiwi och Saga och frodas i dag i praktiskt att ha dem båda på sängen, även om hon till en början verkligen ville att det skulle vara så. Men när hon fick Saga blev den lilla chihuahua snabbt en del av familjen, och något förändras långsamt men säkert.

- Till sist insåg jag att jag tycker att det är mysigt och bra också. Dessutom tyckte jag att det var grymt att sätta henne i en bur eller att stänga dörren, sa hon. KOSER SEG: Här kan en liten man smyga sig i sängen och under kudden. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard.

- Känner sig tryggt

Staale Pallesen är sömnforskare vid Universitetet i Bergen. Han tror att det kan ha både för-och nackdelar med att ha sina husdjur i sängen när det gäller sömnkvalitet.

- Det påverkar både ägaren och djuret. Har du en hund eller katt som rör sig mycket eller som du måste stå upp för att komma in eller ut ur rummet kan vara störande. Å andra sidan kan det tyckas sömnigt för dem som upplever djuren som har en lugnande och ångestkänsla, säger han.

Pallesen skriver en stor australisk studie med 10 000 svar, varav cirka 10 procent uppgav att de hade husdjur som de sov med. De som sov med djuren vaknade ofta av djurs buller än de som inte gjorde det. De hade också längre sömn.

- I en annan studie fokuserade forskarna på 150 patienter på en sömnklinik i Arizona. 56 procent av dem som hade djur fick dem att sova i sängen. 20 procent av djurägare sa att djurets närvaro i sovrummet störde sömnen, medan 41 procent sa att de inte stördes eller till och med var fördelaktiga att sova, säger Pallesen.

Så bättre

För Lisa Lang är det bara att hon känner sig lugnare och säkrare, en viktig faktor.

- Jag sover mycket bättre med dem i sängen. Hade någon kommit genom mitt fönster, hade "alarmet" gått genast. Jag tycker att det är viktigt att hundarna känner sig trygga, särskilt när de är små, säger hon.

Reaktionerna från vänner och familj har blivit blandade, men de flesta tycker att det är trevligt att få hundar i sängen, säger Lang.

- Några av invändningarna indikerar att det är unhygeniskt, eller att jag låter hundarna bli chefen över sängen. Men det är inte så som det är. Det beror på hur man ska uppfostra dina hundar. Jag är fortfarande chefen, hon pinnar.

Parasiter och allergier Anna Bistrup, hälsovårdsrådgivare i Norges Astma- och Allergiförbund.

Anna Bistrup är hälsovårdsrådgivare i Norges Asta- och Allergi Association (NAAF). Hon påpekar också att hund i sängen kan hjälpa till att minska ångest och oro.Hon säger dock att hon anser att nackdelarna överskattar fördelarna. Hon drar både allergener från djuren och utmaningarna för att säkerställa god hygien.

- Jag tror inte att folk tänker på hur mycket en hund eller katt kan gå igenom dagen. De kan ha avföring och andra saker du inte vill ha i sängen på fötterna, och det är inte alltid tillräckligt att torka lätt. Djur som lever mycket utanför kan ta med e. Coli och parasiter, säger hon.

Bistrup påpekar också att djuren kan fånga loppor, löss och kvalster. Sängen är initialt utsatt för kvalster, vilket kan vara värre om du väljer att låta djuren sova där.

- Medallergi är mycket underdiagnostiserad. Många vaknar oöppnade och stänger huvudet utan att förstå varför. Som regel blir saker bättre över dagen, men nästa morgon är det lika illa, förklarar hon.

Om du vill ha din hund eller katt i sängen är det viktigt att du lägger större vikt vid hygienen. Djur och tassar ska tvättas väl innan de lägger sig och sängkläderna bör bytas ut ofta. Har du dock problem med antingen allergi eller astma rekommenderas tydlig:

- inte har husdjur i sovrummet alls. Jag säger inte att du borde nödvändigtvis undvika att ha djur, men de borde egentligen inte ligga i sängen om någon i familjen har allergier.

Hög rengöring

Lisa Lang har inga allergier, och har inte fått några klagomål sömn tillsammans med två hundar Saga och Kiwi. När det gäller hygien och rengöring säger hon att det kräver lite tvätt, men för henne har det blivit rutin och inget problem.

- Mina hundar biter regelbundet och får mycket omsorg. Jag aldrig låta dem in i sovrummet, om de inte är rena, och under dagen har jag alltid filt över sängen så att de inte kommer i kontakt med arken, sade hon.

Kappan måste kontrolleras regelbundet, och särskilt efter skogsturer måste hon leta efter fästingar och andra djur. Sängen byts en gång i veckan.

- Jag är noga med att hålla hundarna rena, det är självklart för mig, säger hon.

ADVERT

Mest populära