All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Bensin i chock

Försäljningen av bensin bilar gick upp 27-42 procent i januari-februari jämfört med samma period 2012. Dieselbilar minskade från 70 till 55 procent, så trenden är ganska tydlig.

I bensinnumren finns hybridbilar också, varav de flesta kombinerar bensin och elmotorer. Rena elbilar tog 3 procent. Några exempel visar utvecklingen. Siffrorna visar procent av bensinbilar januari-februari 2013 och 2012:

bästsäljare Ford Focus och Volkswagen Golf säljs nu i mer bensin än diesel. Foto: Jamieson Pothecary mer

små och stora

bensinbilar ökar i alla klasser, men mindre bil, desto större bränsleförhållande. Bland de små bilarna dominerar bensinmotorn helt. Den kompakta klassen går på samma sätt. Bestseller Golf har ökat från 19 till 52 procent bensin på bara ett år och fokus från 10 till 62 procent.

I medelklassen ökar också bensin, men diesel är mest föredraget. Detsamma gäller för stora bilar och SUV, med Honda CR-V som ett klart undantag.

Ny, smart bensin turbo med god fart vid låga hastigheter är saken idag. Dieselmotorer använder fortfarande mindre och billigare bränsle, men har nackdelar på vintern och släpper inte in i lokalområdet.

(Originaltext: Geir Hovensjø)

ADVERT

Mest populära