All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Skadedjur i trädgården: Hur man bli av med dem

rådjur är vacker, men särskilt på våren och försommaren fortoner våra trädgårdar som läcker matkorg i tid av behov av magnifika djur. De odlar både rosor, tulpaner och alla slags knoppar och skott. Hjort kan enkelt göra staket i normal höjd, och

många hjortbrädor är därför på väg att skrämma bort dem med lukt.

Här är några dofter som bör hålla rådjur borta:
Blanda blodmjöl med vatten och tillsätt några droppar ammoniak. Häll masken över små bitar av ost som sätts ihop med plantorna. Upprepa ca. var 14: e dag. Men akta dig: Hundar kan lockas till blodet!

Häll en liter kokande vatten över en krydda blandning bestående av en rågad tesked chilipulver och en rågad tesked vitlökspulver. Knacka på tre ägg, blanda väl med stavmixers. Tillsätt vatten för att göra upp till tre liter. Spraya på växterna flera gånger i veckan. Detta är Ringve botaniska trädgårdsodling spray.

Sätt upp några torra plankor där hjorten går in i trädgården och boar dem. Rådet är från den tidigare slottträdgården Tor Smaaland.

Häng håret från frisören eller från hunden till trädgården.

Annars kan du skydda din flickvänblommor med höns, bär eller något annat som inte orsakar hjortan. Du kan också odla växter som hjorten inte gillar, såsom peonies, revebjeller, hortensior och narcisser.

Badger

Badger i taket är verkligen roligt för vissa, men grävlingar i trädgården kommer mycket få har. Grävlingen är ett företag trångt natt som kan sluta vända en gräsmatta på en kort tid, då det gräver sin tid i jorden på jakt melolonthinae för middag. Det äter också ängar, möss, råttor, grodor, fåglar, växter och grönsaker. På den positiva sidan: Det kan hålla din trädgård fri från bruna skogar. Grevlinger kan ibland höja under garage, uthus eller hytter, och gärna gillar din kullkorg på natten. En av tipsen att hålla länen bort är att säkra skräpboxen så att den inte hittar mat där. Liksom hjortan är räkenskapen för vissa luktar: Diesel och salmiakk ska vara bland de dofter som det inte behöver, det kan hällas där det färdas för att skrämma bort det. Men mest effektiva är att stänga länen ur tiden och hur det går. Innan du stänger hålen, se till att det är ute och du stänger inte några barn i hålet! Detta bör därför ske under hösten. Om länen skadar betydande ekonomisk betydelse för huset eller trädgården, kan länen dödas. I så fall är det bäst att kontakta det lokala djurlivet som kan hjälpa till med utlåning av bostäder och dödsutövning.

Råttor och möss

Om du har råttor och möss i trädgården på sommaren har de förmodligen för bra tillgång till mat åt dig.Öppna kompost med matavfall kan verka som den rena magneten på de små gnagsna. Därför har alltid matkompost i ett slutet system. Kontrollera också skräpboxarna och stäng hål och sprickor så att de blir omedvetna om de små. På hösten kan fallfrukt också vara lockande på råttor och möss. Var noga med att skörda frukten istället för att låta det ligga och ruttna på marken. Annars kommer förebyggande åtgärder vidtas för att minimera antalet gömställen för de små - städa upp i högar av gammalt trä och annan röra. Nya riktlinjer för användning av råttaförgift innebär att detta endast kommer att användas av godkända skadegörare. Den enda gåvan du får använda dig själv är en muskulär present och bara inomhus. Norska folkhälsoinstitutet rekommenderar mus- och råttfälla istället för gift. Fällorna kan vilja ha choklad, jordnötssmör eller pate som bete, de gillar ost är verkligen mestadels en myt. Sådana fällor får dock aldrig användas utan tillsyn på platser där katter, fåglar, barn eller andra kan bli skadade eller fastna. Det är därför bäst att placera fällorna inuti utternestationerna där endast mus eller råttor går in.

Jordruttning

Jordruttning (vatten) är en stor digger. Det skapar stora gångsystem och kastar upp små högar vid mynningen av dess underjordiska tider. Hallen ses ofta som "markkorv" på marken på våren. Jordbävningshål har en diameter på mellan fem och åtta centimeter, och öppningen runt gnids ofta bort så att terrängen sjunker när du går. Jordrotta äter på växter och träd underifrån och tycker om rötter och knölar. Detta kan orsaka stora skador på trädgården. Jordrotta växer snabbt, och det norska folkhälsoinstitutet rekommenderar placeringen av fällor där jordrotterna utförs för den mest effektiva kampen. För att ta reda på vilka tider och öppningar den använder, kan du pressa lite papper eller gräs in i öppningarna och se var det försvinner. Placera kamraterna där med en liten grönsakssås och se till att nötkreaturen inte är tillgänglig för andra djur eller människor. Ofta måste man gå med grannen om landskampkamp, ​​eftersom de är i gräsmattan, förmodligen i gräsmattan bredvid. Efter jorden rötterna har gått i en fälla, måste du spa i tider deras, så att de inte blir frestande för andra att flytta in.

Sniglar

Brunskog snigel kom till Norge omkring 1988, spred sig snabbt och har under de senaste åren varit många trädgårdsmästare mardrömmar. Snigeln älskar våta och fuktiga grönområden med skuggiga gömställen och har därmed utmärkta förhållanden i många norska trädgårdar. Som det är känt är en av de mest effektiva vapnen den fysiska plockningen av sniglarna. Använd en korvklämma och hink och ställ av tre till fyra kvällar under en regnperioden. Sniglar du väljer du kan döda med kokande vatten, kan du klippa dem med sax eller lägga dem i lufttät behållare i frysen för en dag.

Sniglar kan också fångas i fällor: en hemmagjord variant kan hittas genom att gräva ner en stor låda öl Lämna locket på,. Skär bara ett litet hål i ett hörn där sniglarna kan komma in.Sniglarna lockas till öl och går inte ut, men dricker istället. Kom ihåg att tömma fällorna regelbundet. Ett annat effektivt sätt är Nemaslug. Nemaslug är en parasit som tränger in i snigeln och skiljer en bakterie. Bakterien gör att den bruna nageln slutar äta. Under senare år har många andra fonder också kommit på marknaden. Fråga ditt lokala trädgårdscenter om vad de har upplevt mest effektivt. För att förhindra att nya sniglar kommer in i din trädgård, kan du avge släckbeständiga tyger.

Dessa är trädgårdsmästarnas bästa tips: Kaffekvarn, sågspån, lime, fräscha aska, tång, kycklingfjäderfä och kakaojöl. OBS! Cacoflis är giftigt för hundar!

Veps

Det finns flera typer av vepsar i Norge. Vissa gör skal på jorden, och kallas ofta jordbävningar; medan de flesta bygger sina bultar högre upp - inklusive tak, loft eller andra skyddade platser. Om du vill komma till liv, bör du följa från våren. Då drottar drottningen på jakt efter en lämplig plats för att skapa en sfär. Om du har hindrat henne från att göra detta på din webbplats, har du sparat dig för många årsdagar under hela sommaren. Men det är ofta svårt att upptäcka en varpfil innan den växer upp stor och besvärlig. Om du vill slåss mot en bökpole på sensommaren, rekommenderas du att skydda dig mot stygn med skyddskläder och huvudbonader. Om du får en plastpåse ur skålen och knyter tillbaka igen, kan du ha blivit av med bönaplakorna. Om du har en barrbjörn i blombädden, kan du täcka området med plast i 3-4 dagar, så pipen kommer inte in eller ut. Då kommer de förmodligen att dö. Om du stör dig av bin när du sitter utanför att äta, kan du lägga en skål med juice, sylt eller tonfisk i närheten, så bönan kommer dit för din mat. Det sägs också att vattnet lockas till starka färger på kläder och parfym luktar, så dekorera dig till trädgårdsföretaget.

Moor

Så länge myrorna stannar ute i din trädgård, låt dem vara i fred och tro att de är en viktig del av ekosystemet. Bland annat, som ängarna, håller de jorden porös och fin när de gräver, och de höjer markkvaliteten genom att lägga till det organiska materialet. Myror förstör inte blommor eller buskar, men de är fruktansvärt irriterande om de kommer in för att leta efter mat i hemmet. Vissa typer av myror gillar också att bosätta sig i rotat skadat trä, så närvaron i hemmet kan indikera fuktproblem. Myror som går in kan effektivt stoppas med förgiftat kött, som köps i färgbutiker och hårdvaruaffärer. Om du har djur eller barn i närheten borde du använda en stängd spisstation där endast myrorna kommer till. Förgiftad ål är effektiv eftersom maren inte dör där och då, men tar giftet och sprider det till resten av tua.

Annars finns det också ett antal strängar. En effektiv lösning är att blanda lika delar bakpulver och mjöl, - det ska få motgiften att "explodera". Medan Fun Light ska bryta dem eftersom de inte tolererar sötningsmedlet aspartam.Kommer du inte döda små djur, men bara hålla dem borta, prova kanel, myror förment blyg lukt, och kommer att lägga vägen dess yttre krydda.

Lus

Få saker är så irriterande som att odla sina egna sommarblommor, bara för att upptäcka dem täckta med löss när de slutligen är som vackrast. Bladlöss är härledda från växtjuice och saften försvagar växten. Dessutom särskiljer löss honungsdocka som ger en stor bas för swabs. Det är därför god anledning att försöka slåss mot det. Ett enkelt, effektivt och giftigt sätt att bli av med bladlöss är att spola växterna bra med kallt vatten från trädgårdsslangen. Annars borde regelbundna strönor av grönt tvålvatten, eller med vatten kokt med flamblad, också hålla sig borta.

I programmet "Grön glädje" på NRK arbetade följande recept:

10 liter

2 dl tvål

3 dl rapsolja

1 matsked bakpulver

2 droppar diskning

Detta bör blandas ihop, tömmes på sprutflaska och sprutas på växter

ADVERT

Mest populära