All egendom: trädgård, kök, inredning >> Kök

Skadedjur är symtom

Kenneth Ervik är chef för skadedjur fast Tonsberg Pest Control AS och vi i villorna egen expert på skadedjur. Han tror att det är dags att vi börjar se skadedjur i hemmet som ett symptom snarare än ett problem.

Därmed tror han att de minsta skadedjur i Norge är ett problem i sig. De förekommer ofta som ett resultat av andra problem i hemmet.

- Många av de buggar som vi har i hemmet, är sekundära eller tertiära skadedjur, säger Ervik.

Besprutning en kortsiktig lösning Men eftersom du inte kan vara medveten om att det finns andra underliggande problem i hemmet, är det lätt att tro att insekter är det verkliga problemet.

- Ta till exempel randiga borr i källaren. Du kommer inte att ha aktivitet randiga borr skalbagge om det är hög luftfuktighet, vilket gör det levnadsförhållandena är gynnsamma för borrning skalbaggar. Du kan spraya borr skalbaggar, men om du inte gör något om anledningen till att de visas, kommer du inte över tiden bli av med problemet, säger Ervik.

tecken på förfall skador att insekter är sekundära eller tertiära problem, betyder det med andra ord att de uppträder först som ett resultat av andra problem i hemmet. Ett exempel på det är om du får myror i huset.

Läs också:

7 saker att rengöra fel

Trodde du att allt är rent med tvål och vatten? Långt ifrån!

socker myror (svart jord myror)

Foto: Jens Buurgaard Nielsen / Wikipedia

- socker myror (svart jord myror) inte är tillräckligt starka i käken att gnaga i färskt trä. De måste ha rått trä för att bo där, säger Ervik.

Hittills har man inte antar polystyren (frigolit) i hemmet eller stuga, är detta en stark indikation på röta skador. Med andra ord är sockermash lika mycket en varningssignal som ett problem i sig.

Har du några frågor om skadedjur? Fråga Kenneth Ervik här!

Exklusiv men användbar Enligt Ervik finns det insekter i alla hem. Många av dem kan också vara användbara.

- Vi har få skadedjur i Norge som är av stor betydelse. Många av dem som vi tycker om som skadedjur kan faktiskt vara användbara. Ett exempel på detta är fleskeklanner och spyflugor, som är scavengers och därför kan bryta ner sådant kadaver, förklarar Ervik.

Läs också:

För att markera hunden fryser

Frys hund så fort du? Kanske. Här är 5 saker att leta efter.

Om du har ett större problem med spyfluer, betyder det att du kan ha en mus eller råttkadaver i designen. Dessutom, om du har problem med en öm, illamående lukt, kan dessa indikationer tillsammans leda till en slutsats om orsaken.

Andra symtom Det är inte bara skadedjur som är symtom som du har större problem i ditt hem. Ett annat klassiskt fall är mögel. Ervik säger att hans företag kontaktas av många som vill veta hur man torkar bort mögelkanten.Problemet är att det bara är en kosmetisk och kortlivad lösning.

- Det hjälper inte att rengöra mögel, det är fukten som är problemet. Man måste rätta den primära orsaken, inte sekundär eller tertiär, avslutar Ervik.

ADVERT

Mest populära