All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Personlig på golvnivå

När du sätter din egen känsla i hemmet spelar valet av golv en stor roll i hur resultatet blir.

- Golvet är ofta lite envis behandlat genom att renovera eller dekorera ett nytt hem. Men det är mer än ett praktiskt område som ska täckas - golvet är ett inredningselement, vilket i hög grad bidrar till att skapa den atmosfär du vill ha, säger Bjørg Owren, kreativ chef vid Informationsverket för färg och inredning.

Hon har under ett antal år arbetat för att lyfta golvets status och få oss att upptäcka den stora rollen som denna yta spelar.

- Golvet karaktäriserar hela saken mer än någonting annat i rummet, och vi bör vara mer noga med att välja golv än vad vi gör i valet av soffa. Välj inte golvet som det sista du gör - börja planera att välja golvet, säger hon.

Tänk färg före material

Med klickbara plattor och plank av linoleum kan du lägga till olika mönster.

Det första du bör tänka på är inte vilket material du vill att golvet ska göras av. Tänk på färgen och atmosfären i första hand.

- För en ljus och ljus inredning finns det många vita, enkelfärgade golv i olika material att välja mellan. Om du vill ha en ljus inredning med större vikt, går du till ett mer solid och mörkt golv. Vill du ha en robust och rustik stil, finns det ett golv för det också. Mycket av rummets atmosfär ligger på golvet, säger Owren.

- Golvfärgen spelar också stor roll för hur färgerna i rummet kommer att uppfattas - och golvet ger mycket färg. Titta på eken, som många tycker är neutral, den har en stark gul färg, säger hon.

Den gula färgen kan dämpas om golvet sätts in med pigmentering med grå eller vitpigment eller med bruna eller svarta pigment.

Egenskaper

Alla skogar har sina egna färger. Med ett rustikt slags råmaterial blir golvet livfullt och betonar rummet.

Utöver färgen spelar materialet också golvet är en roll för både funktion och estetik. Trägolv, parkett, vinylbeläggning, linoleumplattor och andra golvmaterial har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar. De flesta golvmaterial kan användas i alla torra rum i hemmet, men med speciella påfrestningar bör man överväga hållbarhet, repstabilitet, gångkomfort eller egenskaper när golvet kan utsättas för fukt.

- Golvet varar i många år, både när det gäller funktion och design. Utseendet ska passa rummets form, ljusavgivande och resten av inredningen. Golvet kan antingen komplettera, likna eller stå i kontrast till väggar och möbler, säger Kerstin Lagerlöf, marknadschef på Tarkett Flooring.

Vanliga material

Utbudet av olika golvmaterial är stort.Och det växer. De vanligaste golvmaterial till ålderdomshem är parkett, massivt trä, laminatgolv, plastgolv och mattor. Dessutom kan man välja från material såsom linoleum, gummi, kork och keramiska plattor. Gemensamt för dessa material är att de är i nära sade alla möjliga färger, mönster och många gånger också som verklighetstrogna imitationer något annat än de egentligen är.

Massiva trägolv, parkettgolv och trä mönstrad laminat och vinylgolv ger en mysig och tidlös känsla. Kom också ihåg att det finns många olika mönster att välja mellan, inte bara det vanliga 3-stjärniga våningen.

Kakelplattor ger kreativiteten, medan golvet är mjukt och varmt att bära.

ADVERT

Mest populära