All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Pernille (26) och Ivar (29) leva det enda hytt livet

Ingen av dina vänner till Pernille (26) och Ivar Bjørnstad (29) har sin egen hytt. De måste bara borsta upp ett hus eller lägenhet, eventuellt prioritera helt olika saker. De båda lyckades emellertid aldrig befria sig från drömmen om det enkla stuga livet, en lugn plats i skogen, mitt i snöiga granträd. Tillsammans köpte de den handgjorda stugan sommaren 2014. De måste städa upp huset senare.

Stugan ligger mitt i björkskogen på Skramstadsetra på Rena.

- Vi är båda glada att åka skidor, så vi köpte det mycket på grund av bra skidförhållanden i området. Det är lite kaotiskt här uppe under Birkebeinerrennet och riten, men annars är det fredligt, säger Pernille. Hon är själv från Rena, och familjen Ivar har en stuga bara några hundra meter bort, så de har båda en stark koppling till området.

HYTTEKOS: Pernille och Lilla Kåre njuter av stugan. Vardagsrummet har blivit ljusare och har fått ny retro-stil i retrostil från 1960-talet till 70-talet. Foto: Sveinung Bråthen

NEW GLOW: Efter rummet fick två lager vitkalkade inre fläck, desto ljusare och trevligare. De gamla skidorna till Ivars skidade far har sittande på väggen. Väggens färg är två lager Jotun Lady interiörer - vitkalkade. Fönsterramarna är målade med Jotun Sense i färgen Eggehvit. Taket är dekorerat med Jotun Lady interiör klocka - vitkalkade. Gulet är målade med färgen Dunkel, Jotun. Foto: Sveinung Bråthen

NYTT: Det enda nya är köket från Ikea och vedspisen från LaNordica. Båda samlades och satt sig upp. Foto: Sveinung Bråthen

LUR LÖSNING: Pernille och Ivar har inte plysch gardin, men pysjgardin på cottage kök! Gardinerna har moderen till Pernille sys med en puffy jacka. Den hade fickor, och de används nu för att lagra små köksredskap. Foto: Sveinung Bråthen

Mycket självbetjäning

Stugan blev billig. Efter rehabilitering, som inkluderade incheckningen av stugan, nytt kök, färg och en italiensk vedspis, var slutbeloppet mindre än en halv miljon.

- Du kan säkert säga att vi har vad vi betalat för. Det fanns mycket arbete framför oss. Stugan ligger i ett träsk, och eftersom det nästan inte hade använts sedan byggåret 1970 hade det sjunkit något och var mycket skeva, säger Pernille.

Ivar, snickare, har tillbringat mycket arbetstid i stugan. Allt från att måla, gå med och riva upp eldstaden, för installation av kök och ugn. Pernille var gravid med ett andra barn under byggtiden, och fick i stort sett gjort annat än att köpa soffa kuddar, mattor och att undersöka de rätta secondhand butikerna efter fynd.

- Jag var med vår dotter och vi serverade lunch varje helg till Ivar, svärfar och vänner som hjälpte oss.

LEKKER VEDOVN: Den vedeldade kökspisen köpte de använda.En fin spis med nostalgisk utseende och moderna förbränningsegenskaper. Det finns ringar i topplattan, brännkammare av gjutjärn, värmeskåp under ugnen och askfat och träbricka i botten. Foto: Sveinung Bråthen

DRYNING: I taket över vedspisen i köket har de en torklösning med galler. Foto: Sveinung Bråthen

MED FÖRVARING: Det finns två sovrum, varav den största har en dubbelsäng och en våningssäng. Det finns gott om förvaring i lådan under sängen. Foto: Sveinung Bråthen

Fortfarande lätt

Nu är stugan slutligen beboelig, och de har el för att göra det lite bekvämare. Men de måste fortfarande få vatten i bäckenet, och de har fortfarande utrotat.

- Kabinen har en enkel standard och det är så vi vill ha det. Vi bor i Elverum, bara 40 minuter bort, så vi har möjlighet att stanna här ofta. Vi har haft en underbar jul och nyår firande här. Jag tror att vi har köpt den vackraste brännaren av tiderna, och vi behövde det till julupplopp.

Köket är nytt, men allt annat köps används eller ärft. "Vi har en liten annorlunda inredning, men möblerna från 1960- och 70-talet verkar vi båda är bra, så vi landade på det, säger Pernille.

De har stora planer för stugan, och det finns en ny förlängning och en bilaga. "Men vi kommer inte att betona det. Vi tar det ett tag nu. Vi är fortfarande unga.

GET VATTEN: Pernille älskar sitt nya kabinliv i skogen, där vattenhämtning ingår i vardagen. Foto: Sveinung Bråthen

IF: I entrén finns utrymme för praktisk lagring av trä. Foto: Sveinung Bråthen

UTEDO: Det handlar inte om Pernille och Ivar att det utvisas. Foto: Sveinung Bråthen

I FRED: Stugan är lugn, utom när Birkebeinerrennet passerar. Foto: Sveinung Bråthen

ADVERT

Mest populära