All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Kanske kondensorn i din torktumlare ser ut så här?

I många hushåll är torken ett välkommet hjälpmedel. Men vet du verkligen hur och hur ofta ska du rengöra filtren? Och vad om du inte gör det?

Robert Terøy är försäljningschef i Elkjøp Norge. Han förklarar att klicka. nej att det oftast finns två filter i en torktumlare.

- Du har det synliga luftfiltret som behöver rengöras varje gång torken används.

- Den andra som ska rengöras är kondensorn själv. Det här är faktiskt en radiator som du vill fastna i. Använd duschen för att spola med damm och lossa. Detta måste rengöras ungefär en gång i månaden. Vissa nyare modeller och utvalda leverantörer har självrengörande kondensatorer.

Terøy förklarar att konsekvensen av att inte rengöra filtret är en sämre effekt eller att det i värsta fall kan uppstå hög värme.

Stora mängder ludd eller damm

Se vilken väg glaset bör vara

Enligt föreskrifter Emergency (DSB) avger torkprocess stora kvantiteter av ludd och damm som delvis fastnar i filtret, men som också sprider all utrustning . DSB antar att otillräcklig dränering av luftfilter och rengöring av utrustning är orsaken till vissa bränder.

Tvättmaskiner, diskmaskiner och torktumlare pekar ut i brandstatistiken som de mest utsatta. Ändå har ändringar gjorts i säkerhetskraven för denna typ av utrustning. Något som har haft en positiv effekt.

1998 var det nämligen infört ett krav på inbäddad termoutløsere som säkerställer att torkarna stannar efter överhettning, och användaren måste sedan starta om datorn efter att den har kylskåp.

Tork en normal brandkälla

På webbplatsen för Räddningstjänsten byrå i Oslo, betonade att torkarna är en vanlig källa till brand.

"Stäng alltid av torken när du lämnar hemmet."

Du rekommenderas att inte släppa den medan du sover.

Här påpekas också vikten av att rengöra fodret i torken efter varje användning.

"Igensatta filter skulle kunna tillhandahålla hög värme och orsaka brand."

Fem till akuten efter tork brand

Såsom är känt, inträffar fall där torken är orsaken till branden. Som en familj från Bergen, där alla familjemedlemmar var tvungna att kolla på akutmottagningen efter att torktumlaren i källaren brann. Enligt NRK. Nej, brandkåren förväntar sig att elden antingen har startat i elsystemet eller i luftfiltret i tvättmaskinen.

- Kvalster lever av döda hudceller

Hur

I videon nedan visar Bosch apparater hur man enkelt rengöra filtren torktumlaren.

ADVERT

Mest populära