All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Perfekt bevattning med de bästa

Om testet

Testet av 13 olika sprinkler utförs av test reportrar Tore Fjeld och Bjørnhild Fjeld. De är också trädgårdsbokförfattare och har släppt boken Hageguiden - nybörjarens sätt att gröna nöjen, och att de springer i trädgårdsbloggen spirea. nr.

Vattendispersorer har testats och utvärderats utifrån användarvänlighet och funktionalitet, vattenegenskaper och byggkvalité av produkten.

Tärningstal är baserade på en övergripande bedömning av alla testkriterier i aggregat. Vattendispersorer har inte testats under en längre period av kvalitet, här har vi funderat på produkterna baserat på hur de visas när de är helt nya.

Produkterna som används i testet lånas av tillverkarna.

I den värsta sommarvärmen är det väldigt bekvämt att få en vattenspray som kan ge växter och gräsmattor nödvändig vattenförsörjning. Det finns en mängd olika modeller på marknaden, men vilken är bäst? Vi har testat detta.

OBS! En stor fördel med vattenspridare och andra vattentillbehör är att alla märken kan användas för varandra. Kopplingar, slangar och vattenfördelare följer samma standard med manliga och kvinnliga kopplingar. Så, även om du har en vattenslang av ett visst varumärke, behöver inte vattenspridaren vara från samma märke.

Over 400 miljoner

Våra två favoriter bland de 13 vattenspray modeller vi har testat, är också den dyraste, Gardena Comfort Aqua Vänligen 350/2 och Hozelock Aqua Storm 2986.

Detta är producenternas toppmodellerna i bevattning av privata trädgårdar, och de har ett vägledande pris på 445 respektive 595 kronor.

Du är förmodligen undrar om det verkligen är nödvändigt att betala så mycket för en vattenstråle, när det finns också vattensprutor kan köpas för under hundra kronor.

Du får vad du betalar för

Vi tror att du i stor utsträckning får vad du betalar för vattenspridare. Om du vill ha en hel del och vill ha en spridare som fungerar för olika behov, är båda de två testvinnarna mycket bra produkter.

Detta handlar främst om funktionalitet, men också om kvaliteten på bevattning. Hozelock Aqua Storm i 2986, till exempel, en separat dusch funktion utöver det vanliga spraystråle, så att du kan använda samma spruta nysådda frön som du använder för din gräsmatta.

Gardena Comfort Aqua Vänligen 350/2 skiljer sig främst ut eftersom det är testets bästa när det gäller förmågan att justera bevattningsområdet. Till exempel kan du justera sektorns bredd så att du kan anpassa bevattningen till det område som behöver vatten.

Viktiga funktioner

När du köper vattenstänk är det viktigt att tänka på vad du ska använda för första gången. Om du har en stor gräsmatta och säng med stora, stabila växter är det viktigt att spridaren har bra utbud och att den är välvattad i hela området.

Men om du har en köksträdgård med små, känsliga växter är det viktigare att ha en mild vattenstråle än vad som är mycket stor.

För frösåda frön borde du vatten med en fin dusch, om du inte riskerar att de bara flyter bort. Små växter är inte heller så glada i hårt regn eller hårda sprutor. Detsamma gäller för växter med blommor - för hårt vatten kan blommorna bli fula.

En vattenklyvare är vanligtvis något du vill hålla i några år, och det måste kunna sticka ut i olika väder och vindar, eftersom många inte absorberar spredern mellan varje bevattning. Därför har vi också betraktat produkterna baserat på byggnadens kvalitet och att vi har tittat på hur stabil sprutan är på marken.

- Du kan vatten även om det regnar!

Du kanske undrar när man borde sätta på spridaren så att den är bäst för växter och vattenförbrukning?

Det beror självklart på vilka växter som talar om, men i allmänhet borde du inte sätta på spridaren när det är full sol. Detta ger mycket förångning och gör att du använder onödigt vatten.

Vatten också i grumligt väder, vanligtvis även i regnigt väder om det bara finns en liten skurk. Tänk på att fem minuter regn inte räcker för att ge växterna ett rått slag! Det är bäst att vattna på kvällen efter att solen har gått ner.

Snarare än frekvent

Låt spridaren ta en stund, en tumregel är att du alltid ska tvätta minst 20 millimeter nederbörd varje gång. Det är bättre att vattna mycket en sällan, än "stänkvatten" fortfarande borta. Vatten så länge att plantorna får ett ordentligt rotslag.

Kom ihåg att vattning är särskilt viktigt samma årstid som planterna placeras i marken, så att rötterna blir väl etablerade på platsen. När plantorna är väletablerade är det vanligtvis inte nödvändigt att använda sprutor, så länge det inte finns någon lång torkningstid på sommaren.

Läs också:

Här är det perfekta intill till din semester

ADVERT

Mest populära