All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Perenner från mormors tid

Vi har blivit mästare i renovering. Många människor är bra på att återställa gamla hus och sätta dem tillbaka i det land de en gång var.

Trädgården har en tendens att glömma. Ta hänsyn till vad som finns där.

Tomten är fyllda med terrasser, stenbackar och asfalt, och de gamla växterna ersätts med nya.

Under tiden riskerar många gamla stauder att försvinnas, men tack vare Botaniska trädgården i Oslo, Plantearven. Nej, och förlovade trädgårdsmästare, är många av mormors stauder nu omhändertagna.

En skatt

- Jag brukar säga till folk som perenner är skatter de måste ta hand om, berättar Nina Myrland.

Hon är en trädgårdsmästare i Botaniska trädgården i Oslo, ansvarig för Oldemors trädgård. Gamla stauder från hela östra regionen har samlats in och tagits hand om.

Trädgården var utformad för att visa upp och bevara de gamla växterna och är ett samarbete med Norges genetiska centrums växtarv.

De arbetar med bevarande av växtsorter som var vanligare förr, eller växter som riskerar att gå i glömska - både grönsaker, frukt, rosor och perenner. Oldemors stauder kan nu köpas på några trädgårdscentra under varumärket Plantearven.

- I de gamla plantorna är de ursprungliga egenskaperna fortfarande intakta. Peansna luktar bra. Köper du en ny svart peon i ett trädgårdscenter, luktar de lite. Bearbetningen av växterna gör att de kan förlora egenskaper som lukt, säger Nina Myrland.

De gamla staurierna lever kulturella monument, många med personliga berättelser om hur de gick från person till person. De har ett högt biologiskt värde.

Växterna har länge anpassat sig till vårt klimat och har andra egenskaper än de som säljs idag. I Oldemors trädgård finns 500 olika stauder, som har kommit hit med engagerande trädgårdsmästare från hela östra Norge.

Shasta Daisy eller Leucanthemum x superbum. Denna stora gåva kommer från Thor Heyerdahls barndomshem i Larvik.

De gav växter till trädgården, som nu har blivit en klonbåg för de gamla sorterna. Alla växter i Oldemors trädgård har varit i minst 50 år på ett ställe.

Här, till exempel, en enorm kamp daisy från Thor Heyerdahl barndomshem i Larvik, och växter med stor nytta, som humle används för att göra öl, eller den gamla läkaren anläggningen arbrodd. Amnm ,. Brodd är en liten grön buske som luktar furunål, och det stod vanligtvis vid kökets ingångar runt gårdarna. Där kunde folk gnugga sina händer mellan grenarna efter att de hade varit i ladan.

"Vad är roligt är att växterna har så många namn på folket där de kommer ifrån. Jag vet inte alltid vilka växter människor pratar om, säger Nina Myrland.

Varför stauder?

Trädgården har blivit en populär plats för trädgårdsmästare.Under hela säsongen kommer många att få råd och inspiration, eller att återuppleva minnen från barndomen.

Trädgården används också som en känslongård för demens från vårdhem i Oslo. Sjukhusen är också en viktig partner. Gartner Nina Myrland talar ofta med besökare när hon är ute och delar med glädje hennes kunskap och entusiasm för folket.

"Det är så bra med de statyer som du kan dela med familj och vänner, bara ta ett spadetak för att dela växten, säger Nina Myrland.

Stauder är fleråriga växter, de kommer igen år efter år. De är också skrämmande och kan klara av dåliga förhållanden, men växterna tar olika ställen. Bladliljan tycker om att spridas utåt, medan iris inte tar mycket plats.

TIGER LILY: Tigerlilja eller Lilium lancifolium. Från en gård i Rygge landade 1947.

Efter fyra till fem år borde du dela upp växten. När du ser att polen växer utåt och det blir en tomrum i mitten, är det ett tecken på att det försöker hitta andra ställen att växa.

Det är då du kan ta en spettsticka och dela upp växten och vidarebefordra till andra. Nina Myrland säger att det är viktigt att planera bra om du ska plantera en flerårig trädgård.

Du måste ta reda på vad de olika växterna tycker om, oavsett om det är skugga eller mycket solsken. Det är trevligt att använda växter som tar över varandra så att du har något som blommar under hela säsongen.

Har du fleråriga kan du ha tre årstider. Många växter står i blom till den första frostkvällen. Men om du har blommor under hela säsongen är det viktigt att klippa av det så att fröerna inte tar maten.

- Jag tycker att hösten är den vackraste tiden, växterna är stora och mättade efter sommaren. Jag älskar atmosfären då. Och så tycker jag att det är så trevligt att se frusna växter på vintern, säger trädgårdsmästaren Nina Myrland.

- Njut av synen på frusna perenner på vintern, det kan vara vackert!

ADVERT

Mest populära

Din nya bil är inte lackbeständig!
Ombonad sovrum lyx på en dag
Nya trendfärger för panel