All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Perenner blommar år efter år

hosta, prydnadsgräs och alurot - vacker och frodigt.
Intresset för perenner har blomstrat under de senaste åren, vilket kan bero på den rikedom av variation i både färger och blomningstider som förvaltarna kan erbjuda.

Stor mångfald Stauder är fleråriga örtplantor som enkelt kan reproduceras med förövare. De faller ner varje höst och kommer igen varje vår.

Blomningstiden för perenner varierar. Det finns perenner som blommar tidigt på våren (som f. Ex. Arabis och forgetmenot), andra är sena blomning (som f. Ex. Asters och hösten Anemone). Staudenes höjd varierar från de mycket låga krypande växterna på ca 5 cm och upp till stolparna, stolta över upp till två meter. Mångfalden är stor. Det är din smak och nöje som bestämmer.

Color, glider i trädgården

Eftersom perenner som finns i en mängd olika färger, de är väl lämpade som färg blobbar i övrigt gröna partier.

Planta stauder i kombination med tidiga blommande lökblommor. De kommer att komplettera varandra och skapa kontinuitet i blom. Staudene kommer att ta över när lökarna måste anmäla pass på våren.

Vill du göra en ständig säng? Det är viktigt att du hittar perenner som passar till din trädgård, uteplats eller balkong med hänsyn till sol eller skugga, torra eller fuktiga markförhållanden och härdighet. Genom att kartlägga tillväxtförhållandena på din plats får du rätt fleråriga på rätt plats och en lång och trevlig blommarklänning!

Läs också:

Inte besviken på lådor

Vi väljer breda lådor för både kök och badrum.

 • En elegant hosta säng med struts vingar
  Jord Detta bör vara fri från fleråriga ogräs, noggrann och porös till 30 cm djup. Blanda i kompost eller annan möglig jordförbättring. God dränering är önskvärd. Det kan vara tillrådligt att lägga till jordgödsel - bra välbevarad gödsel eller gödningsmedel.
 • Skapa fleråriga sängar

  Platsen är upp till dig själv; genom ett säte, genom en häck, fri i gräsmattan, i huset eller någon annanstans.

  Sängens form kan tillverkas enligt egna önskemål, men det kan vara tillrådligt att ha tydliga avgränsningar så att sängen lätt kan justeras. Använd betongplattor, naturstenar, träpussel och likjärn, kombinerat med en remsa non-woven.

 • Växter

  Välj något du gillar, men uppmärksamma ljusa förhållanden (solskugga). Välj olika blomstringstider så att blomman ersätter varandra och välja sorter som är hårda i klimatet där du bor. Starka robusta sorter täcker bättre och leder till mindre ogräsrengöring än små, känsliga växter.

 • Färger

  Välj din smak och njutning. Starka solterminaler, snygga nyanser, ljusa nyanser eller fina fantasifulla kombinationer.

 • Höjd Om begäran visas från en sida; Placera de högsta plantorna bakom, och de sänker sig framåt.Om sängen ses från flera sidor: Placera de högsta plantorna i mitten och sänka utåt mot kanterna.
 • Lövverk

  Bladets form, färg och struktur är viktigt. Stauder med gott lövverk kan ge ett lugnt intryck mellan många färger. Växter med röda blad eller med lövblad kan ge spännande effekter.

Prydgress, Scirpus, Iris, Frøstjerne, Bronseblad och Strutsevingebregne i stor interaktion.

Plantering av persienner Ta bort plastkrukan och plantera så djupt att pottenlampan når några centimeter under marken. Tryck runt rötterna / potten klumpen. En tumregel för avstånd är:

- Låga stauder måste ha en mellanrum på 20-25 cm.

- Mellanhöjden ska vara 46-60 cm bred.

- Den extra höjden ska vara 100 cm ifrån varandra.

Om sängen är stor kan det vara tillrådligt att göra ett spår för att underlätta rengöringen av gräset. Vatten väl efter plantering och lätt röra ytan för att lösa jorden.

Skötsel av sängen

Var noga med att hålla gräset rent det första året tills plantorna har blivit bra. Senare när plantorna täcker jorden väl blir växtarbetet betydligt mindre. Ta bort fröströ innan det sätter mogna frön.

Varje vår; skära gamla floretter, ta bort gamla löv, städa bort ogräs och lösa upp de övre lagren av jord. Ge alltid gödselmedel och helst topplack av bra jord. Ett gödselmedel per år är vanligtvis tillräckligt för fleråriga sängar. Ge god rått dermatit under långa tider.

ADVERT

Mest populära