All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Straff för användning andra mäklare

Nerdal reagerade starkt till TBBL kräver ytterligare "avgifter" från ägare av TBBL lägenheter som kommer att sälja lägenheten genom andra mäklare än TBBL. TBBL har totalt 7 120 kronor.

Det kostar att sälja bostadslägenheter i Tromsø. Visa mer

- På så sätt försöker de stänga oss ur marknaden för bostadsrätter. TBBL berättar säljarna att det inte finns något syfte att välja Notar, eftersom de måste betala dessa tusentals anteckningar till TBBL, säger Nerdal.

Ergo får Tromsö väring inte bara betala omkring 50 000 till mäklaren, men 7 000. Dessutom, eftersom de är oturen att äga en TBBL lägenhet.

Tidigare Monopol

Tromsø Boligbyggelag hade ett tidigare monopol på försäljning av bostadsrätter i Tromsø. Monopolet avlägsnades den 1 januari 2000.

När en fastighetsmäklare är att sälja ditt hem, krävs han att få information från en affärsman / bostadsföretag.

Företagsledare måste ha betalat för att lämna ut informationen, och kostnaden kommer att falla på dig för att sälja fastigheten. Som regel betalar du 2 - 3 000 kronor - till drygt 7 000 kronor i Tromsø - där TBBL är affärschef.

Flera liknande frågor

Anteckningar i Tromsø har väckt frågan med Konkurrensverket. Där får de ett bokningsstöd.

- Sådana avgifter kan vara konkurrensbegränsande, men eftersom ärendet behandlas kan jag inte säga om det är fallet i det här fallet. Vi har för närvarande fyra till fem fall där dessa avgifter är kärnan i striden. Det vi överväger är om de begränsar "effektiv konkurrens", säger Lise Sandsbråten, avdelningschef för Konkurrensverket.

Sandsbråten betonar att dessa avgifter inte är olagliga idag. Konkurrensverket kan antingen ålägga avgifter, acceptera användningen av dem eller bevilja tillstånd under vissa förutsättningar. Ett beslut kommer att falla under hösten.

Marknadsföring

I Tromsø Boligbyggelag tror de att avgiften baseras på faktiska kostnader.

- Bostadslagen lovar oss att annonsera förrättningsrätten på en fastighet. Vi gör det i tidningarna i staden, och det kostar pengar, säger försäljningschef Bjørn Bjørnstad i Tromsø Boligbyggelag.

Bjørnstad anser att det är naturligt att ta avgiften från dem som säljer fastigheten till sina konkurrenter.

- De måste betala samma som en boligselger lön för oss att sälja lägenheten, dvs en marknad paket med 5 500 plus 1 620 miljoner i affärs avgifter, säger Bjørnstad.

- Men det kan inte kosta 5 500 dollar för att meddela förtidsrättigheterna i tidningarna?

- Vi måste göra våra medlemmar medvetna om förrättningsrätten på ett korrekt sätt. Dessutom är mäklarna beroende av att få lagstadgad information hos oss som affärschef, säger Bjørnstad.

- Används inte en monopol situation här?

- Vi upprätthåller istället intressen våra medlemmar, säger Bjørn Bjørnstad.

Men de är billigare

pris för att sälja en lägenhet genom Tromsø Housing Association är betydligt lägre än för andra mäklare i området.

TBBL tar bara 2, 0 procent i courtage och du betalar inget extra för tidningen reklam lägenheten.

kommer den totala kostnaden för en 3-rumslägenhet gärna stiga till cirka 20 000 - mindre än hälften än konkurrenterna.

ADVERT

Mest populära