All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Förbi blommor på tapeten

Kan du komma på ett tejpade på väggen med subtila detaljer, dramatisk färg på kronbladen, en design som tas från en blomma som växer i ett slott trädgård 400 år sedan?

- Blommor visas regelbundet. Blomsterhandlaren tittar på designen för kläder, och mycket interiör går emot den botaniska, säger PR-chef Lone Kisbye, i Flügger.

Botaniska blommor

Och för fyra år sedan såg blommor precis upp, många blommor. Lägg till två nollor i siffran och du har åldern av blomman växter.

Det var i källaren på det danska slottbiblioteket under en rengöring att arbetet utfördes i detalj var tydligt. En botanisk atlas som heter Gottorfer Codex, såg dagens ljus.

365 unika blombilder skulle återigen visa sina vackra färger och mönster. Blommorna var handmålade på kalvskinn.

Och eftersom konservatorer arbeta för att återställa stora arbete som nu äntligen verkar röstade stor utställning Flowers and Worldview på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.

- Allt handlar om blommor. Det finns en samling motiv som visar att blommor i konst har varit en bra inspiration för de vackraste målningarna, säger Kisbye.

Samarbete på förlust

Flügger har länge velat arbeta med konst, och sedan museet kallas Kisbye var hon inte sen att säga "ja".

Designer Elsa Krogh på Flügger plockade ut blombilden Black Iris . Detta tolkades, förenklades och förstorades, hon såg det passar för en modern tapeter.

Den här tapeten finns även i Norge.

- Det är en kontroversiell motiv, den har mörk färg på blommorna och har lett till många reaktioner. Flera säger till mig att det är den vackraste tapeten som de har sett. Även jag tycker att det är mycket om vad det betyder, säger Kisbye och lägger till; Det spelar ingen roll att det är förstorat, för då får vi se bara mer av de fina detaljerna i den. Det är väldigt naturligt, som i böckerna.

Forever blommor flora

Blommor atlas var Fredrik den 3rd hertigen av Holstein-Gottorp ambitionen att föreviga de unika blommor flora Gottorp.

Hertigen anställde därför blomstermotografen Hans Simon Holtzbecker från Hamburg för att utföra det dyrbara och mycket dyra arbetet som varade i över tio år.

Bilderna är enastående i detalj, och botaniker kan enkelt bestämma enskilda arter under restaureringen av arbetet.

Förnyat intresse

- När blomflaskan uppträdde resulterade diskussioner och förnyad intresse för blommor i Danmark till Kisbye.

I samarbete med Flügger bildades en lounge vid ingången till utställningen Flowers and Worldview , där tapeten Black Iris inrättades.

Utställningen innehåller en allt viktigare trend i inredningen, där de naturhistoriska blommotiven med historiska referenser används i samverkan med tydliga väggfärger.

Flügger har hittat lämplig färg för tapeten.

- Designen har en fin färg och vi har hittat fem fina färger som passar tapeten bra. De har botaniska namn som Anemone och Botanic. Jag hoppas att det här inte blir sista gången vi samarbetar med konstmuseet. Det har varit väldigt kul att jobba med, säger hon.

Kisbye säger att blommor används ofta i tapeten. I modern tolkning används blomstrycket ofta i "stilen på hotellet", så tätt och maskulin i uttrycket. Men med kvinnlig betyder det att det kan få ett annat uttryck.

- Varför vill vi ha blommor på tapeten?

- Speciellt de senaste åren har vi sett en sådan våg, och det kommer bara mer. Det handlar om blommor som har en vitalitet, fina färger som härrör från sig själva. I en tid av finanskrisen flera ställen i världen vill vi titta på något bra. Och blommor har upplevt många kriser, avslutar hon.

Utställningen varar från 22 mars till 20 oktober i år.

ADVERT

Mest populära