All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Passiv - bygger för framtiden

Text och foto: Solfrid Sande

hus Terje Sørensen och Ingjerd Ekeberg Sørensen glittrar i solen på Stai utanför Kristiansand. Det ser ut som ett vanligt nybyggt södra hus, men när du kommer in ser du och vet att något är annorlunda. Det verkar mer robust och solid, luften är annorlunda och fönster är ovanligt djup - tre egenskaper hos en passiv, även om detta husets visuell form får dig att tro att det är något annat. Huset håller kyla ute och värmen både inifrån eller ut, allt beroende på säsong. Ett gott inomhusklimat garanterar ventilationssystemet.

- Fördelen är att jag har kontroll över inomhusklimatet, jag reglerar det själv. I ett gammalt hus finns det vind och vind ", säger Terje Sørensen.

Terje Sørensen ville minska familjekostnaderna och bestämde sig för att investera i passiva hus när de byggde nya. Han hade redan dragit huset och fann att det var en bra idé att kombinera ny byggnadsmetod med bra gammal sydlig arkitektur. Som professionell i TS Hus är han alltid nyfiken på ny kunskap, och han har blivit undervisad i passiv bostadsbyggande som han har tagit med i husprojektet. Det är byggt enligt tyska passivhusstandarden.

Bränder för kråkorna

I många hem försvinner värmen genom små isolerade väggar, tak och fönster. Under många år har myndigheterna arbetat för att få oss att tänka mer energi, och då är isolering ett viktigt steg. I moderna byggnader kommer vi inte att låta vindriktningen avgöra om huset blir varmt eller inte. I hundra år har norska hus gått från nästan ingen isolering till ytterväggarna till dagens standard med 25 centimeter. Nya order inom byggnadsregler och offentlig reglering har gjort det genom åren.

- Det trevliga med huset är att det också är ljudisolerat. Grundskolan ligger precis intill, men vi hör ingenting. Det var lite konstigt först, men nu är det väldigt trevligt, tror Terje Sørensen.

Terje Sørensen tror att det finns alltför många i branschen som är angelägna om att sälja dyra tekniska lösningar, såsom luft till vattenväxter, innan de rekommenderar folk att isolera ditt hus. Det finns flera typer av hus med betydligt mer tekniska och innovativa funktioner, men han själv skulle satsa på det enklaste, rena passiva huset, isolera till lägre strömförbrukning, använda balanserad ventilation och elvärme. Han ville inte ha mycket teknisk underhåll.

- Vi har gjort investeringen. Nu ligger det i väggarna, säger Terje Sørensen.

Från Tyskland

Passiva konceptet utvecklades i Tyskland på nittiotalet, med det första pilotprojektet skapades 1990. Sedan dess har passivhus gjorde många vänner, och det finns omkring 20.000 privata bostäder byggs till denna standard i Europa. Under 2010 skapades en separat norsk standard för norska förhållanden, och i år lanserades också en separat standard för professionella byggnader.

Genom Lavenergy-programmet, ett statligt samarbetsprojekt mellan myndigheter och byggbranschen, fick myndigheterna erfarenhet och ökad kompetens inom passivhuskonceptet. Huvudprincipen är extremt bra isolering, treskiktsfönster med isolerat hölje, balanserad ventilation och minskad luftläckage, och därför behövs lite energi för uppvärmning.

Flera projekt är färdiga och nya är under uppbyggnad och konstruktion. När klimatrapporten lades fram av regeringen i våras, var en av de förslag om att införa ett krav för passivhus standard på alla nya hus från 2015.

Gurin Garden

I sommarparadiset Hamresanden Kristian växer når 125 passivhus på tomten där Gurine Claussen gammalt hus stod. Planen var lägenheter, men då behovet av bostäder för den äldre generationen i Tveit distrikt blev uppenbar, det var ganska seniorleilighe

Liv Espeland ler brett och är extatiska planer ändrades, något hon har kredit för. Hon och en vän startade en signaturkampanj. Hon, liksom många äldre människor i grannskapet, bodde med villor och begränsade möjligheter att få en lägenhet i närheten, och sedan blev planer för Gurine Garden en välsignelse. I juli lyckades hon äntligen flytta in, njuta av den vackra utsikten över floden och Hamresand till fullo.

Espeland representerar den framtida köparen av Passive House, en som inte aktivt sökt konceptet, men vem får det vid köp. Det var främst erbjudandet om äldreboende som låg i centrum. Hon visste inget speciellt om passiva hus innan, men hade hört att det kunde vara bra för andan.

- Det är fantastiskt. Jag har haft så fin luft i sovrummet om nätterna. Jag sover mycket bättre här och inte längre svettas på natten. Jag var så tung andning där jag bodde innan jag var riktigt rädd. Jag är glad att jag flyttade ut, säger hon.

Att huset är ljudisolerat är hon också väldigt glad. Där hon hyrde medan hon väntade på den här lägenheten hade hon ofta klagomål från sin granne när barnbarn besökte eller TV var för hög.

- Många av de gamla ruvande dåligt innan de köpte, men nu finns det så mycket glada människor här som du vet att det inte, säger Liv Espeland nöjd.

Nya tankar

Cornelis Verkerk minns Gurine från sin barndom på Hamersanden. Han är mannen bakom och projektledare för vad som i slutändan blir äldre paradiset i Gurine Garden. Gjorde i sin anda, där lokal tillhörighet och bra stadsdel ligger i centrum, hoppas han skapa en bra framtid för de gamla människorna i Hamersand.

Tillsammans med investerare Anders Buchardt ville han tänka nytt och miljövänligt. Kalksten och porebetong med dansk teknik används nu för första gången i Norge. Ett lokalt byggföretag tog utmaningen och har fått hjälp och utbildning från danska murare. Utmaningen var att hitta fönster som var stora och passerade passivhuskraven, men det fanns också i danmark. Nu har äldrehemmen blivit ett av Enovas pilotprojekt. Stöd från bostadsbanken och råd från många lag har gjort det möjligt.

Byggnaderna är i tre våningar med universell design. Ett luft till vattensystem värmer upp radiatorer och kranvatten till varje lägenhet. I de ljusa och luftiga lägenheterna finns det det stora fönsterbrädan och ventilationssystemet som säger att det finns något annat.

- När vår köpgrupp är 50 plus kunde vi inte ha för mycket teknik. Många pensionärer har varit skeptiska. Det har varit viktigt för oss att säga att det här är som ett vanligt hus, men med en mycket mindre elräkning, säger Cornelis Verkerk.

Vi brukar öppna alla luckor på sommaren. I det passiva huset kan du öppna och ventilera, men det är inte nödvändigt på samma sätt när du har balanserad ventilation. Du måste relatera till passivhuset på ett något annorlunda sätt, förklarar han. Efter en liten anpassningsperiod och träning har skepsis bland äldre i Gurine Garden försvunnit.

garanterat kvaliteten på byggprocessen

Tor Helge Dokka vid SINTEF har under många år varit att följa utvecklingen och forskningen om passiv och är en av dem som har stått i fronten för att få passivhus i byggnadskultur. I vår rapport kom "systematisering av erfarenheter med passiv" när han och flera på SINTEF har gjorts på uppdrag av bostads Bank.

- Mycket kritik mot passiva hus är inte faktabaserade. Vi har nu erfarenhet av detta, tror Dokka.

I rapporten anges att passivhus har många av samma utmaningar som andra nybyggare, men det passiva hus är mer robust och konstruerad för att ta itu med dessa olika utmaningar, eftersom det finns större säkerhet i byggprocessen. God information om driften och användningen av tekniska anläggningar är avgörande för en effektiv användning av hemmet.

- Tekniken är enkel. Bara att trycka på en knapp. Därför är passivhuset väl anpassat till det norska mönstret, tror Dokka.

Det har hävdats att passiva hus inte är lika energieffektiva som de borde bli. I rapporten konstateras att flera använder mer ström än vad som uppskattas eftersom många vill ha det väl heta, och flera sova dessutom med öppna fönster, men energiförbrukningen är betydligt lägre än i en konventionell byggnad.

Många av "barndomssjukdomarna" kan nu undvikas: Problem med överhettning förefaller vara förknippade med stora fönster, brist på solskyddsmedel och fönster som inte kan öppnas enligt rapporten från SINTEF Byggforsk.

- Bra design kräver god kunskap om ljus och glas. Att hantera ljusets egenskaper och inte få så många oönskade effekter är viktigt. Det finns vissa begränsningar i passivhuset, säger Dokka.

Critical passiv

Rädsla att passivhus är för nära och att denna typ av hus är mer benägna att mögel och röta finns i flera håll.

- Det jag kritiserar är att du inte gör det per. idag kan det visa sig att det kommer att bli bra. Vi vet inte tillräckligt om den långsiktiga konstruktionen, det finns inte tillräckligt med forskning. Jag är kritisk till detta skall pressas genom redan 2015, säger konsult i yrkesinspektionen, Jan Vilhelm Bakke,

- Hur senare ombyggnad, frågar han.- Kan du göra ändringar i huset utan att förstöra fuktbarriären? Är de tjocka väggarna bra för oss? Passiva hus kan lösa några problem, men det kan också skapa andra, tror han. Bricka är därför oroad. Han tror också att det kan finnas ett problem som många misslyckas med att kontrollera ventilationssystemet i passivhuset.

- Hela tekniken är baserad på luftkonditionering. Det är okej när det hålls vid liv, men om inte hur får inomhusklimatet, undrade Bakke vid arbetsinspektionen.

Mycoteam arbetar dagligen med egendomsskada och VD Kolbjørn Mohn Jenssen anser att en del av de passiva bostadsbyggnaderna blir mer utsatta när vattenskador uppstår. Han säger att alla byggnader förr eller senare får vattenskador. Han ser också ett problem med balanserad ventilation, det gör att dammet virvlar runt, stannar i luften och ligger inte som "kaniner" på golvet. Detta är ett problem för nya hus i allmänhet.

- Det har inte hittills varit så mycket feedback om passiva hus, men vi har fått några klagomål om temperaturreglering och kondensering på fönster, säger Mohn Jenssen.

Sintef Byggforsk har inte undersökt om det finns mer mögeltillväxt i passiva hus än i andra nya hus här i Norge. Rapporten visar forskning från Tyskland som säger att mögelkoncentrationen var lägre i passiva hus än i konventionella nya byggnader. Lägre radonnivåer och lägre koncentrationer av föroreningar hittades. Forskning tyder också på bättre hälsa för boende som ett resultat av mekanisk ventilation.

Passivhusnivå

Byggindustrin är stor och komplex och det kommer att vara en utmaning för både små och stora företag att uppfylla kraven i passivhusstandarden. Mycket många kommer att behöva träna. Att göra den självtradition som vi har i detta land i husbyggnad passar inte in i den passiva hemvärlden, här är du beroende av bra yrkesverksamma.

Rannveig Landet, miljö- och energipolitiks direktör inom byggbranschen, påpekar att det som regeringen har antagit i klimatrapporteringen är ett krav på passivhusnivå och inte en passivhusstandard. Det är nödvändigt att definiera vilken passiv husnivå som är och regeringen ska nu bestämma vad den tekniska föreskriften ska innehålla. Undersökningen kommer att slutföras 1 juli nästa år.

- Vi är glada över att passivhusstandarden har förberetts och att de som önskar nu kan bygga dem. Vad vi har varit skeptiska till är att kraven på passiv husnivå redan kommer fram 2015. Vi tycker att det är för tidigt. Många av spelarna är inte redo då och det är för mycket som är oklart. Därför är vi glada över att regeringen har initierat utredningen, som förhoppningsvis kommer att ge svar på de frågor vi har ", säger Rannveig Landet.

Idag utförs kurser och kompetensbyggnad genom Lavenergy-programmet och branschorganisationerna. Tor Helge Dokka anser att byggbranschen bara dra nytta av skarpa krav på kvalitet.

- Många säger att när det ställs krav ställs kvaliteten överallt i branschen.Nu ser vi en förändring som är bra, säger Tor Helge Dokka i SINTEF Building Research.

Familjeliv

Terje Sørensen tror inte att kraven i passivhusstandarden är en stor utmaning för byggbranschen, men fortfarande nya regler kommer och övergången betyder inte att han är så stor. Den största utmaningen kommer att vara på fuktskador i byggprocessen. Det är viktigt att använda tältet under uppbyggnad och låt det torka ordentligt.

- Ska jag bygga idag skulle jag förmodligen göra något annorlunda med uppvärmningen. En vindturbin på taket till exempel, säger Terje Sørensen.

Han och hans familj är glada över passivhusets liv. Efter nästan tre år har de lärt sig hur huset fungerar. Ingjerd Ekeberg Sørensen var skeptisk till passivhuset i början men upptäckte snart att de fina breda fönstren var i hjärtat av en inredningsdesigner som henne.

Nu har de behov av att öppna fönstren. Terje Sørensen säger att svärmor ofta säger att hon tycker att det finns så gott inomhusklimat i huset. De har faktiskt mer behov av att flyga på vintern, som det första nyårsafton när sjutton människor samlades för en fest, då blev den mänskliga värmen och en liten gaspanna för stor i vardagsrummet.

"Det som är viktigt att komma ihåg är att huset förbrukar lite energi för att bli het och värmen som produceras här är här, säger Terje Sørensen.

ADVERT

Mest populära