All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Marquee räddar sommarfest i trädgården

som vi kalla vårmånad finner att naturen vaknar upp och befinner oss omgiven av gröna gräs och sommarblommor, kommer vi att tillbringa allt längre kvällarna ut. Ingenting är lika bra som att samla familj och vänner runt ett bord med god mat och dryck för att njuta av den ljusa säsongen. Kanske är anledningen ett stort företag som dop, bekräftelse, födelsedag eller bröllop. Sådana möten måste ordnas och förberedas i god tid, och man kan inte vänta på vädret.

Njut av gräsmattan

Vi är bra hemma i Norge, och många föredrar att bjuda in hem istället för att hyra en opersonlig lokal. Kanske är gräsmattan eller terrassen större än vardagsrummet och då kan ett festtält vara lösningen. Dessutom kan det vara en lättnad att vakna efter festen och förhindra att den är ruttet inuti.

Över hela landet hittar vi företag som säljer och hyr ett festtält. De flesta är lätta att montera på egen hand, men många företag erbjuder också montering. Tält upp till 6x12m kan monteras av hyresgäster, Morten Johannessen, som är chef för Utleiepartner AS, kan berätta.

- Vi monterar större tält, eftersom du behöver både markfrigång och betongvatten för att säkra tältet, förklarar han.

Terrass erhålla

Har du ingen gräsmatta, men en öppen eller delvis öppen terrass, kan du också placera ett tält där och göra terrassen den perfekta platsen för din fest. I stället för att fästa tältet med markspikar, kan exempelvis en räcka göra användningen.

Den vita tält kan verka både sterila och opersonlig, men med vackra sommarblommor eller färgglada dukar och kuddar samt en lysslynge tak kan vara ordentligt såg trevligt.

Tillbehör

Om du behöver stolar och bord eller vill ha ett golv för att skydda nakna, lägger du till en fuktig och kall gräsmatta, kommer du troligen att hitta den också. Vissa erbjuder även värmare, lyktor, dukar och porslin, och även listan över möjligheter är lång. Även en bubbelpool kan hyras!

Tänk brandsäkerhet

Johannessen uppmanar intresserad av att vara kritisk till vad de anställer. Det viktigaste är att tältet är CE-märkt. EU-godkända tält måste följa brandbestämmelser och vara tillverkade av flamskyddsmedel PVC.

- Några små hyresvärdar försöker hyra billiga varor tillverkade med brandfarliga material. Dessa produkter kan också köpas billigt på nätet, så det är viktigt att vara medveten, säger han.

Han testade även ett sådant tält genom att sätta på en tändare tills duken som släckte omedelbart.

Året

- Den mest trafikerade hyresperioden våra körningar från påsk till mitten av oktober, säger Johannessen, som hyr ut tält för både privatpersoner och företag.

Under vintermånaderna, har han mestadels uthyrning av tält för vinter sportevenemang, men han har upplevt att hyra tält och värmare till en beach party under vintern också.

- En strandfest på vintern är ganska cool, han slutar leende.

ADVERT

Mest populära