All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Parkett många uttryck

Parkett kan användas i många torra områden i privata hem och i jämförbara rum i offentliga miljöer - på hotell, kontor, etc. trä lämpar sig endast inte rum utsatt för fukt och trampa med sand och grus.

Många eleganta parkettgolv kan läggas till. Sortimentet har bara vuxit genom åren - parkett i olika skogar och med olika ytbehandlingar som kan ge ett helt annat utseende. Lätta eller mörka skogar? Mörket är ofta förknippat med exotiska trädslag från konstiga himmelområden som är så energiska. En av de ledande parketttillverkarna, Tarkett, har gjort något genom att dämpa lättare parkett till ett mörkare utseende.

En annan producent, Forbo Parkett (båda svenska), är den enda i Norden med den miljömärkta svanen av alla skogar i lack och naturlig olja som tillverkas på fabriken i Tibro. Vi kommer att titta på sina skogar och ytbehandlingar.

Väsentligen alla träslag finns i flera kopior som tre-remsa, två-stav och eventuellt planka. 3-stav betyder att varje tabell har tre spikar, 2-stiftar naturligt i två som sträcker sig över hela bordets och hylla längd, som är utesluten tredelt över hela ytan.

Sorteringarna på parkett är också ofta olika och förpackade och sålda: Det kan vara en harmonisk struktur med en liten kvist i träet och det kan vara mer livlig struktur med fler kvistar.

Ekparken är en klar skog. Därför har de flesta tillverkarna de flesta sorter av ek, så också med Forbo Parkett. Där vi ekparkett följande slitskikt / yta som kan ge signifikant olika utseenden

  • lackad parkett - en ljus tält frisättning som kan slipas tre till fyra gånger under sin livstid (14 mm).
  • Naturlig matt - samma som färg, men mattfärgen ger ett oljat uttryck.
  • Vit naturlig matta - målad med vitt pigment (igen ett oljat utseende). Den vita tätningen försvinner genom slipning och golvet kommer att kräva en ny lansering före målning.
  • Naturlig olja, borstad - behöver mer behandling eftersom olja inte skyddar såväl som färg.
  • Vit olja, borstad - samma som med naturlig olja, men med vit pigment.

Andra lättare skogar på marknaden är björk, aska, lönn och bok, medan körsbär och valnötter nästan har en medelfärg. Om du köper mer exotiska skogar, kontrollera att parketten kommer från kontrollerad plantering.

Kom ihåg att trägolvna sväller och krymper eftersom fuktigheten varierar. Defor bör luftfuktighet och rumstemperatur vara så stabil som möjligt. Golvvärme kan även installeras under parketten (Forbo här inte på björk eller lönn), men här är det också tydliga regler - bland annat med en maximal yttemperatur parkett (27 grader).Kontrollera bifogningsfakta noggrant innan golvvärme installeras.

ADVERT

Mest populära