All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Parkett eller laminat? Välj rätt

Ett laminatgolv och parkettgolv kan se ut som kliniken. De kan ha samma längd och bredd, som liknar färg och liknande mönster, samma glans och typ av textur och textur i ytan. Men de har olika egenskaper. Därför kan de vara lämpliga för helt olika användningsområden. En är nödvändigtvis inte bättre än den andra. Vilket passande golv beror på vilka krav du ställer in och vilka egenskaper du vill prioritera.

- Det är viktigt att vara medveten om de stora skillnaderna. Ett laminatgolv kan exempelvis upplevas som hårdare och kallare än ett parkettgolv. Med parkett får du mjukhet och värme och en närhet till trämaterialet som vi norrmän är mycket nöjda med, säger Tore B. Nesje i Tarkett.

En laminatgolv på sidan är hållbarare och kräver mindre underhåll än parkettgolv. Det är viktigt att ta reda på vad som är viktigast för dig.

Hur mycket ripning ska golvet stå?

Även små hundar har skarpa klor som kan göra repor i parketten. Foto: Trine Midtsem / ifi. nej

Hårdhet och repansmotstånd är två av de viktigaste skillnaderna mellan laminat och parkettgolv. Hårdhet bestämmer hur mycket belastning golvet kan tåla på en liten yta utan föregående meddelande. Exempel på den här typen av last är en plåt som går förlorad i golvet, barn som knackar och spelar och bär skor med stilettklackar.

För parkettgolv är träskiktet det översta skiktet som bestämmer repsmotståndet, och ek är till exempel tre gånger hårdare än gran. Laminat är i sin tur mycket svårare än det svåraste träet, och det beror inte på det dekorativa skiktet, utan på kärnmaterialet HDF. Skrattsäkerheten hos ett laminatgolv är också mycket högre än i ett trägolv. Lågskrapgolv kan bland annat vara märkta med klor i hundar, en stol dras fram och tillbaka, grus och sand kommer in i skosulan eller spelar bilar.

- För familjer med hundar rekommenderar vi aldrig parkett. Klorna hos de mindre raserna kan också göra dåliga märken. Laminatgolv har en starkare yta, säger Tore B. Nesje.

- Laminatgolv har en mycket tydlig klassificering av repsmotstånd. Det innebär att kunden vet vad han får, säger Anders Roxenhed på Alfort & Cronholm. Dessutom bör det sägas att repor verkar bättre på ett mörkare golv än i ett ljus. Och små repor i en parkettlack, där reporna inte passerar genom lackskiktet, kan till och med över tiden. Repor i ett laminatgolv finns där för evigt, förklarar han.

Värme och glans

Laminatgolv kan upplevas som en svalare i ytan än ett parkettgolv. Foto: Alfort & Cronholm

Tidigare var glansen ett sätt att skilja mellan ett treskiktigt laminatgolv och en parkett. Nu är det inte så lätt.

- Nu kan du ha laminatgolv med så matt eller blank yta som önskat.Idag är det trendigt med samma matthet som mattade eller oljiga trägolv ", säger Roxenhed.

Still kan laminatgolv upplevs som svalare på ytan än ett trägolv, men används tillsammans med golvvärme, kommer denna skillnad att vara odetekterbar.

- Laminatgolv leder värme bättre än parkett. När golvet håller 20 grader och foten 37, laminatgolv avleda kroppsvärme snabbare än trägolv, vilket gör att det känns kallare, säger Roxenhed.

- Har du laminatgolv i sovrummet och gillar att sova med fönstret på glänt, golvet kan snabbt känns väldigt kallt när du går upp, förklarar Tore B. Nesje.

spegel, spegel, på väggen

För både parkett och laminat gäller att golvskivorna är både längre och bredare. Fotografering: Tarkett

som parkettgolv kan få en mer eller mindre rustik sortering, med kvistar och färgnyanser, hand skrapas eller borstad yta med textur och lättnad, med en helt slät yta, v-fas injekteringsbruk och annorlunda trä och pigmentering. Ny produktionsteknik gör att laminatgolv kan få exakt samma.

Trenden är tydlig, och golvbrädorna blir både längre och bredare. 1- och 2-polig golv i form av ett brett bord eller en hylla, har långt tagits över från de tidigare använda 3-poliga våningarna. Här skiljer sig laminatet inte från parkett. Båda finns i breda och långa varianter.

- I hjärtat av huset, som vardagsrum och matsal, skulle vi vilja rekommendera en parkett. Och den stora trenden är nu hårdvuxen parkettgolv. Då kommer du att ha en yta med unika egenskaper, och ett golv som ser ut som färskvaror i många år. Alla golv är slitna så småningom, och med hård vaxolja kan du enkelt fräsa golvet med enkla medel. Små skador på målat parkett och laminatgolv är svårare att göra, avslutar Tore B. Nesje.

För hus-heartedness, som vardagsrum och matrum, vi gärna parkett, säger Tore B. Nesje i Tarkett.

ADVERT

Mest populära