All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Parkett är inte alltid den bästa lösningen

Idag finns tiotusentals olika typer av golv att välja mellan, och Vägg-till-väggmattan har dykt upp i trendbilden efter många år.

De flesta av oss väljer dock att pryda golvet med antingen hårda eller laminat, som tenderar att uppfattas som praktiska, slitstarka, snygg och lätt att rengöra.

När man väljer den typ av golvbeläggning som passar huset är det också mycket att tänka på. Naturligtvis kommer här kvalitet och pris, men också aktiviteten i världen.

Så vad ska du veta innan du väljer ett val?

Två proffs tipsar dig.

Skillnad mellan parkett och laminat

De största skillnaderna mellan parkett och laminat är flera.

- Hardwood är en naturlig produkt som ger en realistisk och autentisk intryck, både visuellt och fysiskt, säger Yngve Grindheim från Gulvspesialisten.

- Laminat är samtidigt ett särskilt hållbart alternativ, men det kan kännas kallare och hårdare än parkett, förklarar han.

PARKET: Går ett sant och sant intryck, tror Yngve Grindheim. Foto: Tarkett. Se mer

är golvtillverkaren Pergo uppfann laminat 35 år sedan, och Susanne Lantau, marknadschef på Pergo, säger att det har varit en stor del av produktutvecklingen sedan dess.

- Laminat består av olika lager som pressas samman. Laminatytan är idag repfast med bra slagfasthet och fuktresistent kärna, säger Lantau.

Samtidigt förklarar hon att parkett också består av olika lag; ett skyddande skikt av färg eller olja, ett toppskikt av ett visst svart trä och en avancerad kärna som absorberar belastningar och ger stabilitet bland annat.

- Laminat tåligare

Laminat är ofta kända för att vara billigare och av något lägre kvalitet än lövved, men vissa typer av laminat kan också vara mer robust än vissa typer av trä, med en lika naturtroget utseende.

LAMINAT: Är extra hållbart och ett bra alternativ till parkett om det finns mycket trafik i världen. Foto: Kronotex. Visa mer

Dessutom är laminat bättre än någon parkett i vissa fall, säger Grindheim.

En pjokkfamilj kan till exempel dra nytta av att ha laminatgolv, eftersom golvet är mer benäget för repor och repor.

- Det bästa sättet att välja laminat istället för parkett är när du behöver något mer hållbart, till exempel för uthyrning. Laminat är också en billigare lösning, säger Grindheim.

Han anser dock att parkett är att föredra om det är möjligt och inte har särskilda behov för laminat eller andra typer av golv.

Enligt Lantau finns det knappast någon skillnad mellan ett laminatgolv och ett parkettgolv, och det kan därför vara ett bra val.

kombination: - Det är nog bäst att välja ett laminatgolv om du har barn, en hund eller en mycket trafik i hemmet. Men samtidigt kan du naturligtvis kombinera olika golvmaterial i olika rum, säger Susanne Lantau. Foto: Linn M. Rognø. Visa mer

- Det finns laminatgolv med vattengaranti som passar bra till exempel i köket eller på korridoren. Det är också lätt att torka bort smuts från ytan, säger hon.

Latau tror att ett trägolv i hemmet ger ett vackert utseende, men att det är viktigt att veta att parkett bära lättare.

"Du kan få många märken, hak och repor på parketten efter en stund", säger hon.

Om du ska välja laminat eller parkett, tänker Latau på hur din familjesituation ser ut.

- Det är nog bäst att välja ett laminatgolv om du har barn, hundar eller mycket trafik hemma. Men samtidigt kan du naturligtvis kombinera olika golvmaterial i olika rum, tycker hon.

Surface inspelning

Anders Kirkhus, Senior Advisor på SINTEF, håller med om att parkett är inte alltid den bästa lösningen när man väljer golv för ditt hem:

- Det beror på vad du letar efter, vilket egenskaper som är viktiga för dig. I allmänhet är det mer sannolikt att det kommer att finnas slitmärken på laminat. Men när det gäller att bära märken och hak på laminat är det svårare att göra något åt, säger Kirkhus.

Han förklarar att laminatet har ett smidigt slitage på ytan. Och om du först får repor på ytan kommer den lätt att gå hela vägen ner till ytan.

- Men parkettgolv är av trä, vilket är ett organiskt material. Och på stora ytor med varierande fuktighet kan du riskera att flytta och fastna på parkettgolvet. Det finns ingen risk för laminatgolv, säger Kirkhus.

Men även om vissa typer av lövträ är mer sårbara för hack och repor, kommer det helt beror på vilken typ av trä parkett är gjord av och vilken typ av yta den har tagit emot.

- Om lackad parkett få spricka eller hack i färgen, och tvättning med vatten över, det kommer att få fukt i träet. Då blir det avskärmad. Om parketten är oljad har du inte samma problem med en sprickstift. Kvaliteten beror på produkttyp, parkett är inte bara parkett och laminat är inte bara laminat, förklarar Kirkhus.

Större med laminat

Om du vill att golvet ska bli varmt, bör du inte välja laminat.

Kirkhus förklarar att laminat är en plastprodukt med god värmeledningsförmåga, och detta är faktiskt negativt.

- Laminat kan känna sig kallt när man går barfota eftersom värmen leds väldigt snabbt. Trä, som i parkett, har dålig värmeledningsförmåga, och därmed känns det varmare, säger forskaren.

Ett tredje alternativ

Under de senaste åren, ett annat alternativ till parkett och laminat komma upp och vara en bra konkurrent, nämligen vinyl.

- Vinyl, och särskilt vinylkork, är ett mycket bra alternativ till både parkett och laminat, säger Grindheim.

VINYL: Golvbeläggningarna är tillbaka i trendbilden, och ett bra alternativ till parkett och laminat, tror experter. Foto: Tarkett Visa mer

Enligt experten har vinyl samma hållbara yta som laminat, men på grund av dess struktur och material är det mycket lättare att gå.

- Det har också upp till 20 decibel tystnad och har naturlig suspension som är bra för våra leder, förklarar han.

Men en vinyloveryta verkar vara mindre naturlig än parkett, enligt experten. Naturligtvis nog.

Kirkhus anser att vinyl är ett bra alternativ att använda i våtrum och i köket.

- På ett köksgolv är det bra med vinylbeläggningar, det kan tvättas och motstå vatten och spill, det är kontinuerligt utan några leder. Laminatgolv har ofta ett klicksystem som ska anslutas, och dessa leder kan inte vara igensatta om du tvättar med vatten.

- Vad man kan vara säker på är att vinylgolv är helt tätt, avslutar han.

Kontrollera testresultaten: Här är de bästa dammsugarna

ADVERT

Mest populära