All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gör Det Själv

Parkett slipning

->

1. Börja med att antingen tvätta eller dammsuga golvet.

Om golvet är utbenat ska bonevox avlägsnas, helst med röda groddar. Detta golv städas och är klart att slipa.

Läs också:

Ta bort golvknarrande

Golv som squeak är irriterande, men är sällan ett tecken på underliggande strukturella problem.

2. Skydda öronen mot ljud med hörselskydd. Jon Nilsen radio inbyggd i sina hörselskydd och skulle vilja höra på P4, samtidigt som du drar maskinen över golvet. Munnen och näsan är också skyddad med en mask för att undvika andning av damm från kvarnen. När golvet är färdigt slipning och målning, använd en speciell mask mot färgavgasning.

Läs också:

FAGMANNEN golv spets

Här är några tips för dig som kommer att lägga ett nytt golv.

Läs också:

Trappa - kan den gamla ugnen räddas?

Kan den gamla ugnen sparas eller ska den bytas ut? Läs mer om vad du kan göra med en ugn här.

3. Börja slipprocessen på den ljusaste delen av rummet, till exempel nära vardagsrumsfönstret och avsluta i den mörkaste delen. Dra maskinen i raka linjer, upp och ner i rummet. Denna maskin kallas Kunzle & Tasin och är en pro edition tillverkad i Italien.

4. Toppskiktet på nyare parkett är ca 4 - 5 mm tjockt. När parketten slipas blir golvet något tunnare. Här kommer det att handla om 1 mm av det gamla golvet avlägsnades. För ett perfekt resultat går Jon Nilsen två gånger över golvytorna med slipmaskin som bär sandpapper med 36 mm korn. Sedan två gånger med 80 mm papper. Om du inte har bra träning i slip golv, rekommenderar han kör över golvet två gånger med 60 mm sandpapper och sedan två gånger med 80 mm sandpapper.

5. När golvets huvuddelar är hala, börjar processen ta hand om kanterna på kantmaskinen. Det är något svårare att hantera, och här måste utövas stor försiktighet i användningen, för att inte skada golvet med repor etc. Jon Nilsen använda samma metod med kantmaskin som huvudmaskinen. Han använder också fyra rundor på detta. Först med 36 mm sandpapper och sedan 80 mm. Här är en kantmaskin som heter Örebro, producerad i Sverige.

6. Golvet rengörs med en dammsugare innan den första färgfärgen läggs på golvet. Golvet måste som regel lackeras i tre rundor och vara helt torrt mellan varje lack. Det är också möjligt att slipa golvet mellan varje färglacka med en efterbehandlare eller bara använda sandpapper.

Resultatet av golvslipningen är bra. Här splittras inte repor och skåror. Den glansiga lacken med tjock plasthud ersätts av en mjukare lack med guld och varm glöd.

Praktisk information

  • Det kostar cirka 450 kronor om dagen att hyra en kvarn.Kantmaskin är inkluderad i priset.

  • På en 40 kvadratmeter golv golv används 4 till 5 sanders. De kostar ca 50, - kronor per styck.

  • Om du vill få jobbet av en professionell parkettlås kostar det cirka kr. 130, - per kvadratmeter. Då ingår allt inklusive lakan.

  • Slipmedel från slipmaskinen måste kasseras omedelbart i ett brandsäkert kärl och inte förvaras inomhus eftersom dammet är mycket brandfarligt och kan orsaka brand.

ADVERT

Mest populära