All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Måla ny eldstad

Eftersom det finns en vägg som utsätts för relativt höga temperaturer, finns det några överväganden som bör tas innan man målar den nya eldstaden.

Låt det torka innan målning

Eldstaden måste vara helt torr före målning. Det kan vara svårt att bedöma när det är tillräckligt torrt, eftersom det ofta kan vara torrt utan att det faktiskt är. Så här har du is i magen och tålamod. Du bör också skjuta eldstaden flera gånger innan du målar.

Öppet system

Termen "öppen färg" kommer snabbt på planen när man talar om målning på en vägg. Här är poängen att du har ett färgsystem som eliminerar fukt från väggen, vilket gör att det inte byggs upp i färgbehandlingen.

Silikatfärg är en behandling med ett så kallat öppet system, vilket ger en yta som påminner om kalkstenen. Den är matt och mycket väl lämpad för en plånbok.

Akrylfärg

Men vikten av att använda ett öppet system är kontroversiellt. Och om eldstaden är tillräckligt torr blir den lika bra med en sluten färg. Vi ser till exempel att många människor använder en akrylfärg på eldstaden, delvis på grund av deras tvättbarhet, saknar många många silikatfärgen. Men å andra sidan akrylfärger tolererar inte sot lukt, det är mycket svårt att bli av med missfärgning. Vilken av de två färgtyperna du väljer beror på smak och nöje.

Så här gör

- Färgen kommer förmodligen sitta ändå, men i en ny eldstad skulle ha borstat bort allt löst och hade en seis som obundet dammet, säger målarmästare Ole Andreas Klaveness.

Han säger att denna tätning ger bättre vidhäftning så att färgen är bäst placerad.

ADVERT

Mest populära