All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Målning av nya murverk inuti

Var alltid försiktig med färgvalet med sådana tegelväggar. Väggen är beroende av luft som kommer in och ut, och man måste därför välja en så kallad öppen färg som andas. För det mesta väljer man sådan färg på utsidan av väggarna, och i vanliga fall kan du måla innerväggarna med en akryl eller pva-inredningslak.

- I sådana hus finns inget särskilt behov av mycket andningsbara väggar. Så länge en silikatfärg används utomhus, kommer fukt inte att orsaka problem, säger Rune Wiik på Flügger.

Specialfall

Men om huset är speciellt, kan det vara lämpligt att överväga en färg som andas mer än vanliga inredningar.

- En färg kan också målas med silikatfärg, men man måste vara medveten om bakdelarna av denna färg. Det verkar lite avskärmad, är helt matt och inte mycket tvättbar, säger Trond Riise på Nordsjö.

Bostadsförhållanden som kräver omvärdering av färgval kan till exempel vara att huset är särskilt utsatt för fukt. Om huset har plana tak utan takläggning, kommer fuktbelastningen att bli högre, och det kan vara lämpligt att även tänka på en öppen färg. Det är perfekt att måla med en silikatfärg, men man måste bara komma ihåg och anpassa sig till färgens egenskaper.

- Om du är osäker på de särskilda villkoren i huset, kontakta vår målare eller våra tillverkare för mer hjälp, Wiik rekommenderar.

ADVERT

Mest populära