All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Målad dekoration - igen på modet

Det är långt ifrån gammalmodig. En bra dekorativ målare kan göra replikeringar av gamla tapisserier eller dekorationer, eller hitta helt nya.

Anne Louise har 20 års erfarenhet i dekorativa målningstekniker och har studerat konsthistoria och arbetade som målare ansvarig genom att bygga antikvarisk avdelningen på norska Folk Museum.

- Du kan göra någonting, men den gamla inredningen har ofta en mycket friskare färg än dagens. Och motiverande, det finns inga begränsningar. Innan var de tuffa att välja ämnen, säger Anne Louise Gjør.

Hon arbetar som dekorationsmålare i Hamar och regionen kring Mjøsa och erfarenhet att kunderna har blivit mer kvalitetsmedvetna och intresse. När gamla gårdar och hus ska renoveras, är hennes tjänster ofta krävda.

- Människor har blivit mycket mer medvetna om traditionen och att behålla det gamla, både vad gäller material och hantverk.

målad sammet tapeter

Från mitten av 1800-talet blev det populärt på större gårdar i Mjøs distrikt och dalar med ådringsmaling, dekoration av möbler och inte minst målade imitationer av förlust. Nu kom målade utgåvor av sammet tapeter och skimrande tekniker och kunder gjorde slipa upp de finare saker eftersom de inte hade råd att köpa original.

Omkring år 1850 dekoration målare Anders Rud effektiva i Hedmark med omgivningen, och man kan nästan följa honom från herrgård till herrgård - från distrikt till distrikt. Rud använde tekniken för att rita från fin tapeter och genom mallar konverterar den till dekorativ målning.

Anne Louise har fått i uppdrag att renovera många av hans dekorer, och nu har ett stort arkiv med Ruds sjablonmotiver.

Skapar egna schabloner

också Anne Louise gjør stenciler en viktig del av dekoration färg, och hon gör dem själv.

Till exempel använde hon upp till 14 timmar att kopiera från en tapet till en mall; ritad av ett gammalt motiv och skärs sedan till plasten. Från antiken var det använt grötpapper, men nu är det plast som gäller på grund av dess hållbarhet. Mot slutet av 1800-talet blev dekorativ färg mer status än originalet. Till exempel var lackfärg finare än äkta trä.

Målning var också mer populär, och dekorativ målning blev något som mest kunde och gjorde. Och så var målningen yrke fram till 1950-talet. En målare kunde göra färg av pigment, och de flesta kunde knappt måla vardagsrummet själv.

- Målarna blev inte dekorativa målare, de blev målare; det var en standard. Men det var givetvis någon som stod ut, någon som var bättre än andra.

Hitta rätt färg

För Anne Louise är det viktigt att hitta rätt färger är en viktig del av ditt arbete. Kunderna kommer ofta att ha det sätt de ursprungligen var.Uppgiften kan vara att återskapa den färg som finns på en vägg eller att skrapa ut.

- Det enklaste är när kunden vill använda de färger som användes ursprungligen och som är öppet. Om kunden vill ha en gammal ros, gör jag färgen precis som målaren på den tiden som gjorde den gamla. Andra gånger är det en helt ny konstruktion.

- Men vanligtvis finns det många lager färg på väggen. Vi finner originalfärgning bakom listor, till exempel, där det finns bevarade gamla rester av vad som varit.

Att hitta rätt färg handlar om förståelse och erfarenhet.

- Färgerna är subjektiva, men det är en mycket rolig del av jobbet att ta reda på de ursprungliga färgerna.

Inte bara kul

Anne Louise började måla målare i fölstiderna på Lillehammer.

Hon lärde sig verkligen vad det skulle vilja ta bort gipsskivor och sprutmålade 27.000 kvadratmeter vägg. Men sammanfallen ledde lärlingen till dekorativ målning med målare Meusburger i Lillehammers kulturcentrum. Där lärde hon sig att måleri också kan vara något helt annat. Nu har hon blivit en eftertraktad decormaler.

- Du måste kunna bygga en målningsyta i ett system och ha förståelse för material och egenskaper. Hur de reagerar över tid är mycket viktigt. Om du har ett brev och har passerat den långa vägen, finner du att grundarbetet är förmodligen det viktigaste.

ADVERT

Mest populära