All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Färgvärme

Bakom en gallerdörr i Rådhusgata 9 i centrala Oslo är gatu advokatens lokaler. Här kommer de och knackar på - de människor som inte bara har problem med substansen, utan också har en "svart himmel" med juridiska problem som ära.

Har inte råd med dyra lagförslag, därför har ett par advokater och jurister valt att ge upp sin fritid för att hjälpa dem.

Advokater med hjärta

Gatedomsadvokaten är ett rättshjälp som arbetar med hjälp av assistans på gatunivå och ger gratis juridisk hjälp till personer med missbruksproblem. Men de får också många förfrågningar.

Det är idag ett viktigt mål under kyrkans uppdrag och finns i flera städer.

- Det handlar om allt från hälsa och social rättvisa till skuldproblem och arvsproblem ", säger Jørgen Markus Jørgensen, advokat vid Gatejuristen i Oslo.

Åtgärdens tema är rättssäkerhet för personer med missbruksproblem. Det hjälper inte att ha rättigheter om du inte får dem att bli uppfyllda i praktiken.

Men lokalerna i Oslo har inte varit den mest uppmuntrande striden. Det har med andra ord varit dags att skicka in färger från någon som kan!

- Det kommer definitivt att vara ett boost för arbetet med nyrenoverade lokaler. Det blir roligt med kundsamtal med nymålade istället för slitna. Förhoppningsvis kommer det att bli en bättre atmosfär, säger advokaten.

Tar bort Paint

Akzo Nobel Coatings arrangerar varje år vad de kallar internationellt "Färgvecka". Färgtillverkaren Nordsjö tillhör detta paraply, och för första gången har de avstått från arbetstiden till välgörenhet i Norge.

- Det är så roligt att se hur lyckliga de är, färgdesigner i Nordsjön, Tale Henningsen i röd t-shirt och byxor med färgspår på.

Det var flera sökande när Nordsjö bad om att hjälpa en frivillig organisation som behövde renovering. Valet föll i gata juristens avdelning i Oslo, som har 70 frivilliga advokater och advokater samt sex fast anställda. Sedan den första kundmottagningen 2005 har de hjälpt 2500 kunder.

- Vi kände att behovet var störst här och vi får mest hjälp eftersom de är så många och hjälper så många. De får därför en vecka av flit från oss i Nordsjön. En del sökande fick emellertid 50 liter färg för att utföra sin egen flit, säger Henningsen.

Varma färger

På Street Advokater är stämningen bra. Från mycket grå och vit kommer kontoret nu att tända lite mer.

- Det är fantastiskt att de har valt oss. Det har inte blivit renoverat här om några år, säger Jørgensen tack och lov.

Gatorettens huvudfärger är som i kyrkans rådhus; orange och grått. Utöver det fick Nordsjöns färgdesigner gratis lekrum. Valet av sekundära färger föll på brunt och blått.

- Dörrarna får en varm ram i orange och brun, medan fler väggar får en modern rufs sida där färgerna blandas, säger färgdesignern.

Hittills har de målat tak och dörrar.

- Vi planerar en stor bild i orange vid ingången. Kontoret här har en gul grundmur i Dusky Grasse färg i vertikala ränder. Solen kommer inte in här, så vi väljer några gula toner för att ge värme, förklarar Henningsen.

Den billiga lösningen på fönstren mellan kontoren - att måla med kefirmjölk på glas för att förhindra insyn - har ersatts. Fantasy Interiør har gett ett fönsterfönster i gåva.

Ger arbetskomfort

På andra våningen finns ett öppet kontorslandskap med arbetsjurister samt ett mötesrum och kök.

- Det var mycket träarbete här. Bok, tall och teak intill varandra. Det blev mycket rörigt. Så vi har målade över för att heja och lugna. Dessutom har banan mörk lila, Dark Le Mans, i matchande färg för kontorsstolarna. Kinnarps har också en soffa som passar in i färgerna, säger hon.

Färgdesignern skulle vilja ha spelat mycket färg, men fokus har varit på att detta är ett kontor i drift.

- Det här är en arbetsplats där de kommer att ta emot kunder på ett seriöst sätt. På andra våningen har vi valt en tunn palett av äggvitt, brun och dammig lila, medan köket har randar i blått och grönt, säger Henningsen.

Och inte bara kunderna kommer att vara glada över de nya färgerna.

- Detta är ett boost för hela verksamheten. Det är trevligare med renoverade och målade lokaler. Det är något som kommer att gynna alla, ler Jørgensen.

ADVERT

Mest populära