All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Mal säkert på höjd

När du som hyresvärden själv kommer upp väggen och måla ditt hus, inte tillämpar samma regler som för proffsen, men det är inte utan anledning att myndigheterna väcker ett pekfinger i detta område. Arbetsinspektoratets statistik visar att fallen är den främsta orsaken till personskador på arbetsplatsen, och situationen är förmodligen inte så annorlunda för de flesta.

- Du arbetar mycket säkrare om du använder byggnadsställningar eller lyft, säger rådgivare, målarmästare Enrico Bastiani från Nordsjö - och dessutom arbete går mycket snabbare. Det finns fler och fler personer som hyr en hiss för att ta de högsta byggnadsdelarna. Som regel är det tillräckligt att hyra hissen i några dagar om vädret spelar.

Stödstöd

En praktisk förlängningsskänk gör det möjligt att stå säkert på marken och till och med måla högt på väggen. Dessutom ger en förlängningsaxel en mycket bättre arbetskomfort.

- Vi ser ofta att både privat och professionell använder avancerad balanseringskonst nu, påpekar målaren Enrico: "Du tar vad du har till hands och korsar dina fingrar. Även faller från låga höjder kan dock orsaka stor skada. Mest stadigt står du på marken - och då är det otroligt hur högt du når om du installerar en rulle eller borste på en förlängningsaxel.

Extenderaxeln är tillgänglig med teleskopfunktion, så den kan vara 180 cm lång.

- Den extra längden gör att du får stor räckvidd av de aspekter av målning, behöver du inte sträcka för att nå upp till taket eller högt upp på väggen, och att du inte behöver böja att doppa verktyget i mer färg, säger Jostein Brekka hos verktygstillverkaren Jordanien.

Mycket krävande arbetsuppgifter i höjd, till exempel fönster och takräcken, blir enklare med lyft eller ställning.

- Så länge du står trygg på båda benen, med båda händerna fria, blir precisionsarbetet enklare och resultatet blir vanligtvis finare. Så du börjar och du kan spilla och droppa ner, säger målare Enrico Bastiani.

ADVERT

Mest populära