All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Mall panelvattenburna beläggningar

- Många väljer fortfarande oljemålning eftersom de tycker att det är lättare att måla det. Men nu vattenburna beläggningar har varit mycket bra, och det finns många fördelar med att välja dessa färger i stället för oljefärger, säger målarmästare Tina Juuhl av M. Bratfoss.

Miljön är kanske den viktigaste faktorn som talar för denna typ av färger. Vattentunna färger är hälsosammare för inomhusklimatet, miljön och för de stora och små i huset. Det finns ett brett spektrum av miljömärkta vattentäta färger som är utformade för dörrar, formningar och paneler.

Korrekt teknik och verktyg

- Andra fördelar är att det inte gulnar på samma sätt som olja, kan du tvätta dina borstar i rent vatten, och den korta torra säsongen innebär att du inte får så mycket damm i färgen, lägga Juuhl till .

Vattentäta färger torkar snabbare än oljemålning. På grund av detta måste man ha en något annorlunda och mer systematisk teknik vid målning. Måla två och två bord i taget, från topp till botten, lämnar inga skärmar. Annars är det korrekta verktyget väldigt viktigt.

- Många tar det första och bästa de ser i butiken, men det är viktigt att välja penslar som är skräddarsydda för färgen. Be råd därför, Juuhl tips.

Kom ihåg twig!

Ska du måla en panel, måste du använda en klibbig färg! Detta gäller oavsett om panelen blinkar nytt eller gammalt och gulat. Kvae och harts i träet kommer att gå igenom färgen och skapa skadliga märken. Kvistlakk förseglar kvist och förhindrar att detta händer. Med två lager är panelen bäst utrustad.

Om du har en vridning på en tidigare målad panel, kan en twist twig vara tillrådlig innan du målar igen. Tvätta ytan, glida lätt med fint slippapper och applicera färgen innan du målar.

Att måla obehandlad panel

1. Tvätta noggrant med ett alkaliskt rengöringsmedel - inte grön tvål. Skölj väl och låt torka.

2. Applicera två smala grytor på alla kvistar. Använd vattenmjuk kvist.

3. Klipp upp fickorna, tvätta hålen med vit anda och applicera en klibbig färg.

4. Applicera en skikt med vatten-tunn primer och låt panelen torka.

5. När golvet torkar kommer fibrerna i trädet att stiga upp. Skjut lätt över väggen, i träets längdriktning med slippapper i korn 150-180. Damm med en diet eller dammsugare.

6. Sparkle quill hål, kvisthål och synliga sprickor med en akrylbaserad trämassa. Den djupa hakan måste kunna glittras i två till tre rundor. Släpp och damm mellan varje lager. När det sista skiktet av massa är torrt och dammat, bör fläcken jordas.

7. Applicera en beläggning med vatten-tunn interiörfärg till önskad färg. Låt torka och applicera en fjädrande akrylfukta i sprickor och övergångar mellan panel och lister.Svälj med ett finger eller en våt svamp. När tätningsmedlet är torrt, använd sista lackfärg.

Att måla tidigare målad panel

1. Tvätta ytan med ett alkaliskt rengöringsmedel - inte grön tvål. Skölj väl och låt torka.

2. Eventuella skador glittras med akrylbaserad gnista för träarbete. Puss och ta bort damm.

3. Markera ytan med ett fint slippapper. Befrias från partiklar.

4. Applicera två plagg av vattentät inre färg.

ADVERT

Mest populära