All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Färg eller färg? Här är

Vad du lärde dig i matematikhandledning matchar inte. Åtminstone inte när du börjar borsten.

I skolan lärde dig att ett plus två är samma som 2 plus 1. Men "fläck plus måla" är tyvärr inte lika med "måla plus fläck". Fasen är därför enkel: Du som är osäker på valet borde satsa på en fläck innan du överväger färg. Beis på färg är ovanligt vacker. Det motsatta är dock både okej att göra och det är angeläget att se på. Kolla vårt bord!

Vad är skillnaden mellan de olika ytbehandlingarna?

Behandla - eller lämna?

Låt oss titta på likheterna. Både djur, tjockor, tunika och färg bör användas på olika träytor utomhus. Alla är bra alternativ för norska hus och stugor. Alla har sina svurna anhängare - och kanske anser vissa motståndare.

Det mest extrema du kan göra med en träyta är att du inte gör någonting åt det alls. Vad händer med en sådan obehandlad trävägg? Tja, det kan vara ganska vackert! En gammal båthus, en bergskiosk, en träskod och ett mjölkläger kommer snart att visa en vacker silverfärgad färg.

Frågan är om du ta chansen att låta boarding stå orörda på en mer värdefull byggnad än ovan nämnda. Till exempel, ditt hus eller stugan.

Sol, regn och vind är mäktiga herrar. Klimatförändringarna har inte gjort dem mildare röstade. Vad händer med trä som är naken mot denna trio?

Vattnet hittar sin väg

UV-strålarna i solljuset gör det mest synliga jobbet. Först gula de trädet, det blir gult och äntligen får vi det vi vet som väder. Det grå är ett yttersta hörn. Du står verkligen och tittar på brutna ner cellulosafibrer. De skyddar trädet inom. Men: Ytan skyddar bara mot mer ljusnedbrytning. Regn och kondens har ett fritt sätt inåt. Regnet får bra hjälp från vinden. Träet sväller, det torkar och det krymper. Således bryts det också, ger plats för svamp och skräp. Mycket av anledningen till att båthuset står för hundra år är att de har full luftflöde. Sådan är varken stugan eller ditt hus.

Den motsatta extremen är att klä hela byggnaden med plattor. Breeze med bra luftning skyddar mot det mesta. Men det är inte trevligt.

Det är därför som de flesta väljer att applicera ytbehandling. Träet blir stabilare, tätare och mer vattenavvisande.

Mycket trepreg eller lite stell?

Genomskinliga behandlingar är till exempel oljeväxter och tjärfisk. De ger bonus: det vackra trämönstret är synligt. Däckskydd täcker, som namnet säger. Du ser fortfarande mycket av strukturen. Målningar täcker strukturen. Det skyddar också bäst.

Det finns en nära samband mellan hur mycket du vill visa upp träet och hur långa underhållsintervaller du vill ha.Beis kräver den mest frekventa vård, färg ger dig de längsta rasterna. Å andra sidan är det väldigt trevligt att tillbringa en sommardag i stugan för att äta - det går bra. Målning är vanligtvis mer tidskrävande när du först börjar.

Beis

Trägravering innebär att man antingen applicerar ett gift som ger en kemisk reaktion med träet, tillsätter ett färgämne (pigment) eller en kombination av båda. Boken innehåller vanligen olika träoljor, medel som dödar svampar och pigment som delvis förhindrar ljus från att komma in i träet. Beisfärg visas som kraftfullare varje gång du applicerar en ny päls. En del av fläckpunkten visar dock fortfarande trädets vackra mönster och struktur. Eftersom beisen är ytbehandlingen med minst pigmentering är det också det material som skyddar skogen värst. Därför måste du satsa mycket oftare än vid målning. Apparaten är mycket diffus öppen. Det innebär att fukten i veden kan avdunsta utan att förstöra brytfilmen. Användningsområde 1-5 år.

Tjærebeis

I princip är det samma som beis, med färgpigment och träoljor. Skillnaden är att tarben innehåller en given procentandel tjära, vanligtvis från två till tre procent av volymen och uppåt. Tumregeln är att ju mer tjära, desto dyrare är produkten. Tarben är på alla sätt mer hanterbar än ren tjära, en produkt som inte riktigt tolererar att blandas med något annat. Det finns också produkter som kallas tarduk bin - främst avsedda för stuga ägare som ville ha ett ljusare skydd, efter år av en alltmer mörkare stuga. Användningsområde 3 - 5 år.

Däckdäck

Däckdäck finns i många sorter, men är inte en dikt i ordets sanna mening. Det är en färg, antingen baserad på enbart alkydolja eller i en blandning som också innehåller plastbindemedel. Vissa däck kan innehålla tjära och / eller linolja. Färgen späds för att påminna fläcken. Strukturen i skogen verkar fortfarande. Däckbalkar har en starkare pigmentering än djuren, därför är sönderdelningstiden längre. Förväntas att applicera ny kappa var sjätte till sjunde året. Däcket kan gömma sig - kom ihåg att göra bra förberedelser. Användningsområde 5-7 år.

Färg

Belägg träet över tiden. Intervallet varierar från åtta till femton år, förutsatt att den är korrekt behandlad från den första pälsen. Vid hus med släta fasadbrädor är färg att föredra. Välj mellan linfransfärg, vanlig alkydoljemålning eller en av de nya supermålningarna med färgintervaller på 15, kanske 20 år. Måleri är inte nödvändigtvis bästa behållning av träet - förberedelsen är mycket viktig, eftersom färg ofta döljer fläckar som svampar och lite för bra. Användningsområde 7 - 15 år.

ADVERT

Mest populära