All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Måla huset? Tänk på detta!

- Innan du målar, se till att trämaterialen på ytterväggarna har högst 16 procent fuktighet. Det är också mycket viktigt att tvätta husets ytterväggar innan man applicerar färg, helst med kraftvätska, säger Heidi Synøve Sørensen.

Kraftvatten är ett kraftfullt rengöringsmedel som finns i många olika sorter från olika tillverkare. Använd en scouring eller tvätt för att avlägsna smuts på väggarna innan du målar.

När husets väggar tvättas, använd en trädgårdsslang för att spola väggarna rena. Var försiktig med användning av högtryckstvättar. Trädgårdsslangen är ofta god nog att använda för detta arbete.

Låt väggarna torka väl innan färg appliceras. Du kan också applicera extra svamp och allergi mot väggarna innan du målar. När du har gjort noggrann förberedelse, applicera en coat med primer och sedan måla.

Färgval

- Jag föredrar att använda vattenbaserad färg. Alla stora och välkända färger erbjuder vattenbaserad färg, som kan vara i 12, 14 och upp till 16 år. Det är också möjligt att få självrengörande färg. Det här är den senaste exteriörfärgen på marknaden, och det varar länge, "påpekar Sørensen.

Målarexperten betonar att all färg som erbjuds till de stora och allvarliga tillverkarnas ytterväggar idag är både miljövänlig och lösningsmedelsfri.

Läs också:

fräsch och sval kök

Det gamla köket var som ny med färsk tapeter, snygg vinyl och brutna plattor.

Undvik solen

- När du målar ute, är det lämpligt att följa solen. Börja måla där det alltid finns skugga på väggarna, för att undvika att måla i lysande sol. Om solen skiner på ytterväggarna där målningen kan uppstå mallar blåsor på väggen, och detta måste undvikas, förklarar målare expert.

Sørensen rekommenderar också att du väljer en bra pensel med syntetisk byst. Färgost av hög kvalitet gör jobbet enklare och du kan måla fler lager med det utan att slösa bort det.

Läs också:

Montera spa ut

Försäljningen av badtunna för privat bruk har ökat kraftigt under de senaste åren. De flesta är installerade utomhus.

Dörrar och fönster

- Om du ska måla fönster och dörrar ska du använda din egen fönsterfärg. Det finns flera nu som vågar till en lite fräsch kostym, särskilt på ytterdörren, så engelsmän föredrar att göra det. I Storbritannien har det länge varit populärt att måla ytterdörrarna i skarp färg, i högglansfärg. Nu ser vi att denna trend har kommit till Norge. Även jag tycker att det här är uppfriskande, eftersom jag älskar färger som glittrar livet, säger Heidi Synøve Sørensen.

ADVERT

Mest populära