All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Måla huset på halva tiden

Kan du ha ett trähus som kan behöva några färgbeläggningar? Det behöver inte ta lång tid innan huset är nymålat framför dig. Men först och främst behöver vi lite förberedelser.

Den viktiga förberedelsen

Ställ in tiden för att täcka terrassen och buskarna. Maskera allt som du inte vill måla på, som nattljus, fönster och takrännor.

- Se till att reta fönster så att du inte droppar på dem. När jobbet är klart, säger Jostein Brekka, produktutvecklare i Jordan House Care.

- Tänk på att använda blå maskeringstips som inte fångas på fönstret, tillägger Torkel Lundsæther till Fibotex.

Det finns en färgplatta med plastbakgrund som du kan rulla ut på terrassen, det suger upp färgålet och tillåter inte att det tränger in.

- Det kan läggas i trappor och över buskar, säger Brekka.

Välj kvalitet

Manliga verktyg av god kvalitet kan innebära att du spenderar extra tid på jobbet.

- Bra verktyg tar upp mer färg. Färgen sträcker sig sedan över en längre sträcka, med färre djup i färgsplinesen. En bra pensel jämfört med en billig borste kommer att spara dig ett par dagar arbetstid vid måleri en villa, säger Öhrn.

För huvudarbetet finns flata, stora penslar som gäller, medan fönsterramar och listor är runda, ovala eller sneda borstar är ett bra val.

Ergonomiska färgverktyg

Ergonomiska borstar finns i många olika former: Med ett svänghandtag kan borsten antingen vara rak eller komplett. Det kan vara bra att till exempel komma till ett slut. Det är ergonomiskt korrekt för handleden, som då stannar fast.

- Du blir mindre trött i din arm, så i längden går det snabbare. Använd förlängningsaxeln för att komma upp till hörnen och till taket, Lundsæther tips.

Jordanien har också en oval utomhusborste som är vinklad "fel" väg. Det gör det trevligt att måla horisontellt med. Dessutom lanserades en platt borste med "svanhals" förra året.

- Det är verkligen en rak och vinklad borste på en gång, säger Brekka.

Andra ergonomiska detaljer finns i handtaget.

- Vår fasadborste har ett handtag som består delvis av gummi och är något ovalt. Du får ett bra grepp utan att behöva hålla så hårt, säger Öhrn.

Rollen är inte olycklig

Lundsæther berättar att du kan välja mellan att rulla eller borsta på själva väggen.

- Du kan välja att använda rull, men vissa får inte det. Det skiljer sig från person till person, vad du föredrar, säger han.

Jostein Brekka anser att applicering med rulle och penselborstning är en bra kombination.

"Om du är ensam om jobbet ska du köpa två förlängningsaxlar, så du behöver inte byta mellan verktyg varje gång", säger han.

- Med pensel- och rullkombinationen målar du på mindre än hälften av tiden än att bara borsta. Rullar tar upp mer färg än borstar och applicerar färgen till ett jämnare lager. Färgen strykes inte med friktion, men pressas på bordet. Det går därför mycket snabbare, förklarar han.

Brekka säger att alla moderna kläder har en grov, skuren utsida men planeras på de andra tre sidorna.

- På de jämnare planade sidorna fungerar rullen bättre, eftersom borsten snabbt kan strykas för tunna färgskikt. Ändå rekommenderar jag alltid borstning till hörnen, liksom att torka bort den krossande rullande strukturen. Det ger ett bättre och jämnare resultat, säger han.

Måla i gott skick

Brekka anser dock att det viktigaste med jobbet är att få bra vänner eller granne.

- Det tar mindre än hälften och är mer än tre gånger så roligt. Har du en granne, en affär för att hjälpa varandra. Det lönar sig att vara två och det är trevligt också! Man går framför en rulle och man går bak med en borste på förlängningsaxeln. Om väggen inte är högre än att nå förlängningsaxeln, måla en vägg på en timmes tid. Det betyder att du har gjort förberedelsen och att du har en leveransaxel i rätt höjd, säger han.

Produktutvecklaren i Jordanien säger att om du använder en färg som kan formas över fyra timmar, målar tre väggar inom tre timmar. Och efter en lunchpaus kan du börja igen på första väggen.

- Ett envånings hus som finns på alla sidor, så kan du avsluta att färdigställa tre väggar på en dag. Det brukar i många fall hålla, för nordväggen behöver inte måla så ofta, säger han.

ADVERT

Mest populära