All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Mal barnets rum innan barnet når

Host Kathrine Sørland födde lilla Leon, men graviditeten inte stoppa inspelningen av renoveringsprogram "Norges fulaste room", som är tillbaka på skärmen under det nya året.

- Det finns tack och lov ett brett utbud av mjuka färger på marknaden, och det var en stor fördel för mig vid framställningen av "Norges fulaste rummet", säger hon.

Pappa får hela jobbet

Eftersom många gravida kvinnor tror att färg kan skada det ofödda barnet, avstår de från att måla. Det betyder att fäderna ofta återvänder med fullt ansvar och arbetar ensam. Enligt färgtillverkare är detta en onödig börda för fadern, eftersom de nya målningarna är så milda att även gravida kvinnor kan måla.

Danmark långt framåt

I Danmark är cirka 50 procent av alla målare kvinnor. Danskarna har därför ett starkt fokus på smärta under graviditeten, för att hålla denna arbetsgrupp på jobbet under graviditeten också. Chresten Nielsen, målare och teknisk chef i Beckers, är dansk, och är bekant med problemet därifrån.

- Så länge färgen är vattenlöslig och inte innehåller lösningsmedel, är det problematiskt att kombinera måleri och graviditet, säger han.

I vårt grannland är det därför tillrådligt att gravida målare ska kunna arbeta fram till den sjunde graviditetsmånaden.

- Det är en myt att det är farligt att måla under graviditeten. Gravida stöds nästan av alla råd om vad de inte borde göra. Nu är det klart att de kan måla, säger Nielsen.

Miljömärkt färg

Nästan inga produkter behöver vara lösningsmedelsbaserade eller innehåller kemiska komponenter, som de flesta färgtillverkare fokuserar på. Du kan nu få bra vattenbaserade och miljövänliga färger på alla tillverkare. Fler och fler produkter märks av Svanen och EU: s blomma eller godkännanden från Scandinavian Allergy Association.

Beckers paint producer var den första färgtillverkaren för att få sina produkter Svanmärkning. Det vattenlösliga och miljömärkta inomhusfärger som finns på marknaden avger minimal avgassystem, och kan enligt tillverkaren säkert användas av gravida kvinnor och familjer med småbarn utan risk för skada det ofödda barnet eller barn i huset.

Tillhandahåll avluftning och läs datablad

Men gravid eller ej, god ventilation både under och efter arbetet är alltid viktigt vid hantering av färg.

Det finns en skillnad mellan målningarna, så var noga med att läsa märket på färgen. Ett bra tips är också att läsa igenom databladet som följer med produkterna. Här finns all information om den produkt som inte passade på intervallet. Datablad finns tillgängliga där du köper färgen eller de kan laddas ner på tillverkarens hemsida.

Tror du dock att du är osäker, använd en mask och handskar. Tänk på att renovering av barnrummet ska vara ett ljust arbete som inte bör förstöras med onödiga bekymmer.

ADVERT

Mest populära