All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Måla en vacker stugstol!

Med lite färg och lack kan du ge både nya och gamla stolar en unik och personlig touch, och du kan kombinera möbler som i princip inte matchar.

Här har vi målat en trästol i två olika färger; först en kappa med en orange färg, sedan en kappa med en grönaktig färg. När färgen är helt torr, skäll den försiktigt genom det översta färgskiktet på vissa ställen så att färgen nedan visas. Det ger djup och liv till ytan. Avsluta med ett lager av mörka lasrar som ger stolen en gammal och antik känsla.

. Förberedelse: Tidigare behandlade eller gamla obehandlade möbler måste tvättas med ett kraftfullt rengöringsmedel, sköljt, matt och repellent. En ny möbel bör bara avvisas.

. Applicera en tunn beläggning med basfärgen (här en orange färg S 3050-Y60R). Du kanske vill vända stolen på huvudet och måla insidan först. Låt torka.

. Applicera en tunn päls av toppskiktet (här en grön svart färg S 8505-G80Y) och låt torka.

. Använd en slipningssvamp, alternativt slät papper 120-150, och försiktigt glida genom den övre remsan ner till de nedre färgvalen platserna, till exempel längs stolens kanter. Men överdriv inte det! Resultatet ska se naturligt ut och ge en illusion av år av daglig användning och slitage.

. Om du är på din hand kan det vara bra med ett målat motiv på stolen tillbaka. Rita mönstret med en penna och använd en tunn spetsig pensel för att applicera färgen. Alternativt kan du använda en stencil. Det är lättare att bli vacker. Läs mer om mallar på www. ifi. nr.

. Applicera en mörk oljepensel med pensel (här oljelak med pigment av bränd umbra). Vänta några minuter och torka av lasern med en luddfri trasa. Låt torka

. Applicera slutligen ett tunt skikt av klar olja, vänta 15 minuter och polera stolen med en luddfri trasa. Oljan släpper ut glansskillnaderna och ger stolen ett matt och fint ljud. Stolen kan alternativt lackeras för bättre hållbarhet.

ADVERT

Mest populära