All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

äGarbyte - ingen garanti

Om du köper ett hem, kan det vara värt att notera att handeln inte är riskfri, även om säljaren har påverkat ägarbytet. Ägarförändringsförsäkringen är säljarens försäkring mot köparens monetära fordran om fastigheten är defekt eller defekt efter försäljningen. Det är inte en köparens garanti att få ersättning om han eller hon finner misstag och saknas efteråt.

Missförstånd

- Det finns en utbredd missuppfattning bland husköpare att det är mindre riskabelt att köpa egendom genom en säljare som har äganderätten försäkring. Tyvärr är det inte nödvändigtvis fallet, säger en advokat i Huseiernes Landsforbund Anders Leisner.

Han påpekar att ett ägarbyte byrå kan vara en särskilt svår motståndare i en tvist om vad som bör ersättas med fel och brister för en fastighet köp.

- avdelning för Huseiernes Landsforbund får nästan dagligen förfrågningar från husköpare som undrar vilka rättigheter de har i samband med ägarbytet företag. Företagen vill naturligtvis begränsa sina betalningar så mycket som möjligt och de kan lägga in stora resurser för eventuella rättstvister. Med en sådan motpart är många köpare ganska kraftlösa, säger Leisner.

kan rulla upp

Många har inte råd att betala några juridiska kostnader en stämningsansökan mot ett stort försäkringsbolag och risk därmed förlora pengar som de kunde ha, till exempel i en uppgörelse med en mindre stark motpart. Ett försäkringsbolag ska med ersättning inte betalar ut mer än säljaren hade gjort om han inte var försäkrad.

Å andra sidan bör det noteras att om bristande ansvar är stort och självklart kommer det att vara en fördel för köparen om säljaren har äganderätten försäkring. Det säkerställer att köparen får pengarna han har rätt till om han först har gått igenom sin fordran i en tvist. Medan en individ har begränsade medel att komma med, oavsett hur mycket han införde betala köparen kommer försäkringsbolagen kunna ponny upp stora räkningar när den först kom att innebära att ersätta resultatet är klart.

husköp försäkring

så kallade husägare försäkring är avsett för inköp som svar på säljarens ägarbytet. Det finns flera varianter av husägare försäkring på marknaden. Den ledande bostadsköpförsäkringen på dagens marknad täcker inte reparationen av eventuella fel och brister i den köpta egendomen. Å andra sidan ska den täcka utgifter för juridisk rådgivning och vid behov hantera en tvist i rättssystemet. Den har ingen övre gräns och ingen självrisk. Det är dock värt att notera att de allra flesta bostads- och villaförsäkringar täcker rättshjälp för bostadsinköp upp till ett visst belopp.

ADVERT

Mest populära