All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Av den aktiva hus

De senaste två åren har Jadarhus arbetat med projektet ESM (Effektiv, Smart och grön). Det är ett utvecklingsprojekt som utförs av Jadarhus Gruppen tillsammans med bland annat SINTEF Byggforskning. I detta sammanhang samarbetade Jadarhus med flera av underleverantörerna, arkitekten och Sintef på flera aktiva bostadsprojekt i VELUX-gruppen i Danmark.

- Innan vi åkte dit hade vi ingen aning om att bygga ett aktivt hus, men dessa projekt inspirerade oss att prova en del av teknologin i Isobo Low Energy. Nu har vi tagit steget vidare och byggt ett aktivt hus utifrån detta tillvägagångssätt.

- I detta projekt har vi gjort allt så realistiskt som möjligt. Det vill säga, vi valde fler system för att ta reda på hur de fungerar och om de så småningom har en ekonomi som passar bostadsmarknaden. Vårt mål är att kunna använda erfarenheterna och de enskilda elementen i framtida bostadstyper.

Jadarhus har under några år utvecklat bostadsområdet Sandved Vest i Sandnes kommun med 82 bostäder. Totalt har åtta hus byggts över samma byggnad. Fyra följer TEK 07, tre är lågenergihus och ett är ett aktivt hus - Jadarhus Isobo Aktiv.

- Överklagandet mot passivhusen har s. a. Var att de kan bli för heta, särskilt under sommaren. Vi bygger på passivhusstandarden när vi har byggt Isobo Aktivhus första, säger projektledare Kurt Hobberstad i Jadarhus.

- Några krav i passivhusstandarden har varit avslappnad eftersom vi vill ha aktiv dagsljus och möjligheten till naturlig ventilation. Ändå ligger vi väl i kravet på 15 kWh / kvm i årliga uppvärmningsbehov.

Läs också:

till värmepumpen luftkonditionering

På de hetaste sommardagarna, är det trevligt att kunna kyla ner och din luftkonditionering behöver inte vara långt borta. De flesta nya vatten-till-vatten ...

näringsminister Trond Giske klippor över nätsladden som symboliserar att energikostnaderna skärs kraftigt i Isobo aktiv. Adm. Dir. Jarle Hatlestad i Jadarhus ingår.

Aktiv och bekvämt

En av de viktigaste när man bygger aktiva hus är att göra det enkelt att använda och bekvämt att bo i. Jadarhus har därför valt att basera hantering på VELUX io-homecontroll, som kan användas för programmering och förvaltning av olika produkter.

Med VELUX Active Control (för närvarande inte tillgänglig i Norge) och en väderstation styrd fönster och solskydd. Takfönstret VELUX INTEGRA levereras med motordrift. Nor-Dan, som levererar fönsterfönstren, har också hjälpt till att montera en motor i fönsterkarmarna på sina fönster. Planen är att både regnsensorer och data från väderstationen kommer att bidra till korrekt hantering av tak- och fasadfönster samt solskugga.

- Allt är programmerat i ett normalt program, men invånarna kan använda fjärrkontrollen för att öppna och stänga efter önskemål.Efter en timme återgår alla inställningar till de grundläggande inställningarna så att huset passar sig.

Läs också:

Inget enkelt att montera värmepump

När du har valt värmepump modell ska du välja montör klokt. Rådet Konsument har undersökt hur mycket det skulle kosta att få monterad luft-luft va ...

- Huset har sju VELUX takfönster och fyra VELUX solfångare. Solvarnarna värmer vattnet i en vattenvärmare. Detta vatten används för varmvatten, för radiatorer och vissa för golvvärme. Vi har valt radiatorer som är enklare att reglera än golvvärme. a. När det gäller överhettningsproblemet som har nämnts som en utmaning, säger Hobberstad.

- Alla tak och fasad fönster mot söder har exteriör skuggning och alla takfönster har interna blackout gardin för att stävja värmeförlusten på vintern. Windows i öster, väster och norr är utrustade med värmeisoleringsglas.

Under huset är föremål för en jord samlare, som för-värmer upp luften i den balanserade ventilationssystem på vintern och svalare på sommaren.

Jadarhus har fört Sintef att köra beräkningar på alla passiva hus standardlösningar och optimering av tekniska installationer.

Isolerings- och andra konstruktionstekniska detaljer utförs enligt Passive House Standard.

matningseffekten att lysera

På taket till Isobo Aktiv hus är försett med solpaneler så att huset är nästan självförsörjande på energi. I princip skickas all kraft på nätet till ljusenergi och lösas mot förbrukning.

Läs också:

Undvik buller från grannar med ljudisolering i tak, golv och väggar

Satsa på solid ljudisolering och släppa högt ljud från grannar. Här hittar du tips om hur man bygger ljudisolerade tak, golv och väggar.

Vi vill hitta en kund för detta hus, som kan ge konstruktiv feedback så att vi kan skörda upplevelser, avslutar Hobberstad, men först måste leverantörer visa upp huset för sina kunder.

ADVERT

Mest populära