All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Vår nya digitala TV Everyday

->

Välj Future! Bargain inte för det första och bästa erbjudandet, men tänk på det är råd från Geir Holen, kommunikationschef på Canal Digital. Foto: Einar Vestheim

- Under 2008 och 2009 kommer det analoga marknätet att stängas. Om du tittar på tv genom antennen på taket, gör ett val, annars kommer du att förlora TV-signalen, säger Geir Holen, kommunikationsdirektör på Canal Digital.

Har du satellit-, bredbands- eller kabel-tv, behöver du inte oroa dig, de påverkas inte av utvecklingen av det digitala markbundna nätverket.

Holen rekommenderar att man fortsätter att tänka på att välja tv-plattform.

- Välj Framtid! Skryta inte med det första och bästa erbjudandet, men tänk på det! Snälla sök hjälp från en återförsäljare, säger han.

För TV-tuning med en antenn betyder det nya digitala marknätet bättre TV-signaler och fler kanaler.

Det digitala marknätet täcker 95 procent av alla hushåll, 70 procent av alla fritidshus och hela norska kusten.

Du har väsentligen fyra alternativ för att titta på tv:

Antenna

Om du är i TV2 idag behöver du antagligen inte byta antenn (du behöver sk UHF-antenn) för att spela in digital TV från det nya marknätet.

Du måste ha en digital mottagare (dekoder) för varje TV. Det finns rabattordningar för flera dekoder. NRK1, NRK2, NRK3 och NRK Super du kan se utan att betala abonnemangsavgift. För att titta på TV 2, Lokal TV och Öppna kanal via antenn måste du prenumerera på RiksTV, men du behöver inte betala något för prenumerationen 2009. RiksTV erbjuder även flerkanalspaket. Den digitala mottagaren låter dig flytta med dig, till exempel, från hem till stuga.

Användbara webbsidor: Nationella tv- och norge-tv (NTV)

Kabel

Har du kabel-TV behöver du inte dekoder för att titta på analoga signaler. Många företag erbjuder både digital-tv och analog TV via kabel. Om du vill ha digital kabel-tv behöver du en avkodare. Många kabelföretag erbjuder också bredband och telefoni.

Användbara platser: Get, Canal Digital och Nornett

Satellit-TV

Alla tv-sändningar som sänds via satellit är digitala. Sådana sändningar sänds över en satellit mottagen med en parabolantenn i hemmet som riktar sig mot satelliten.

Mottagning av satellitantennen kräver en avkodare som är anordnad att signalera leverantörens specifikationer till en maträtt måste placeras så att den fri sikt mot satelliten.

Satellitnätets kapacitet är så bra att HD-kvalitetsprogram gör att du kan utnyttja din HD-skärm fullt ut.

Det finns ett stort antal mjukvarupaket.

Användbara hemsidor: Canal Digital och Viasat

Bredband TV

Med bredbands-tv sprids TV-signaler via bredbandsanslutning.Detta kräver en högkvalitativ bredbandsanslutning, och är för närvarande mest relevant när det finns fiberoptiska nät. Du måste också ha en avkodare som följer med din bredbandsleverantörs prenumeration. Dekodrar finns vanligtvis med samma typ av funktionalitet som kabel-TV-avkodare och dekoder för jordning. Bredbands-TV är fortfarande ovanligt i Norge, men förväntas öka i omfattning. Sådana lösningar erbjuds ofta av bredbandsleverantörer som erbjuder både internet, telefoni och TV i en och samma lösning och kabel (ofta kallad Triple Play).

NB Bredbands-TV är inte densamma som webb-tv.

Användbara platser: Altibox. nej, fort nej, homebase. nej, vision. nej, nextgentel. nej

Användbara länkar på det digitala marknätet:

digitala fönster. nej

Norges TV (NTV)

National Television

ADVERT

Mest populära