All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Oslo stadshus tillbaka till antiken

målare Harald Dal "The eligerede Män" titt bakom presenningen och den verkställande kommittén rum som är under renovering. Samma renovering sker i det associerade biblioteket.

De utvalda männen för denna stora restaurering är Alliero med sina entreprenörer. Totalt finns 30 yrkesverksamma med allt från sina egna golvplattor till tapeter.

Alliero är en totalleverantör av hantverkstjänster inom rehabilitering, ombyggnad och restaurering av fastigheter.

är ett kulturarv att ta hand om

hall som tillhörde ordförandeskapet betraktas som ett kulturellt minnesmärke som hänvisar till tiden för ordförandeskapet institution och vidareutveckling av politiska kommunen.

Det ligger på andra våningen i Oslo stadshus. Arbetet startade i mitten av maj och slutförs idag. Rehabilitering pågår fram till september i år.

Ordförandeskapet brukar vanligtvis användas en gång i veckan. Politiska utskott och kommittéer träffas här. Sedan ordförandeskapet har avskaffats har hallen fått ett nytt innehåll.

Specialkonsulent i Oslo kommun, Sigrun Myrmellem, besöker för att se framsteg i arbetet.

- Nu ska vi få den ursprungliga fras som har gått igenom 60 år, och komma bort från den period som har haft olika former av renovering. Vi kommer att återkomma till vad det en gång var. Det blir bra! Särskilt jobbet med panelen säger hon halvvägs i restaureringsprocessen.

Totalrenovering

På botten av biblioteket är den fiskbenmönstrada parketten redan. Det blir ett bra jobb, medan ordförandeskapet äntligen kommer att ha samma ekpark. Det har tagit många år!

- Slutligen! Det har varit filt fram till idag. Men det var som ett resultat av rationalisering efter kriget. Nu blir golvet den ursprungliga avsikten, säger Myrmellem.

I hallen tas all belysning ner. De kommer att hängas upp igen med spot-skivor. De gamla lamporna har varit för restaurering. Snart kommer de att ge förbättrat ljus över det långa bordet med LED-lampor.

- Hallen var helt nedslitna, så vi var tvungna att agera nu, säger speciell konsult och tillägger: - Det här kommer att bli en viktig rum. Det är ett av de största mötesrummen.

Vi har åtta mötesrum öppna för allmänheten.

Borsten och allt trä rengörs och oljas för att få tillbaka den gamla bytet. Detsamma är den vackra ytterdörren med snidning av rådhuset i profil. Nya gardiner med upphängning kommer på plats, men det är den enda Alliero står inte för.

Entreprenörens arbete innehåller även färg och tapeter, medan underleverantörer används för elektro, restaurering av mötesbord och golv.

Specialdesignad tapet

Den vackra, ljusfärgade tapeten döljer en tid av inte så vackra väggar.Innan Alliero kom på planen var tapeten grönmålad. Det fanns porträtt av föredragandena från Oslo kommun och Aker kommun innan de två kommunerna klustrade.

- De två raderna av bilder ska spelas upp och ha sitt eget passande bakom tapeten. Bildramarna kan spikas ", säger Arnulf Olsen, partner och målare från Alliero.

Lintapet sträcker sig på filtbasen och fästs på väggarnas övre och nedre kanter.

- Det är samma tapeter i både ordförandeskapet och biblioteket. Detta skapar en helhet. Tidigare var biblioteket viktigt för ordförandeskapet, men idag, när vi använder Internet har rummet fått en annan funktion. Den används för speciella tillfällen när någon fyller år eller slutar i rådhuset, säger Myrmellem.

Peter Eggert har lagt textilförlusten. Bakgrunden är vävd i Sverige med Dick Johansson.

- Vi använder många ställningar, eftersom tapeten sys ihop i förväg. Eggert kom även hit för att hänga upp det. Under tapetet finns en trasa. Och tapetet är fast i alla hörn, säger Olsen.

erfaren entreprenör

Arnulf Olsen är ansvarig för projektet tillsammans med Tina Juuhl, båda parter och målare i

ALLIERO avdelning Bratfoss Restoration. Han säger att projektet har kostat Oslo kommun 2, 4 miljoner kronor.

- Alliero lämnade ett anbud och tilldelades kontraktet som huvudentreprenör. Kommunen är väldigt trevlig att samarbeta med. Både Myrmellem och Stadshuschef Bjørn Risvik. Och arbetet har gått snabbt. Det har varit full fres hela vägen, säger han.

Arkitekt på restaureringsprojektet har varit Ole Hankø och byggnadschef är Pål Strøm.

Företagen och hantverkare i ALLIERO grupp innehar mer än 300 rehabiliteringsog underhållsprojekt i offentliga och privata byggnader i östra Norge.

Genom restaureringen av Bratfoss har företaget restaurerat ett brett sortiment av historiska och prestigefyllda byggnader.

Liknande projekt restaurering som Stadshuset är återställandet av frimurarnas Lodge, fönster rehabilitering av regeringsbyggnaden efter förstörelsen av den 22 juli 2011 och att de nu åter

Slottet och Eidsvollbygningen tills konstitutionen årsjubileum nästa år.

ADVERT

Mest populära