All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Verktyget

För de flesta är verktyg något som kommer in i hushållet efter behov. Inköp utlöses ofta av begränsade behov när man borstar eller installerar något. Sedan sätts verktyget åt sidan någonstans. Efter några år har du en liten samling som är utspridda runt huset och det är dags att skapa en viss ordning och överblick.

Någon köper en verktygslåda och tar bort allt i detta. Det fungerar bra så länge du inte använder verktyget, men vad du behöver är alltid på botten under allt annat.

Det bästa är att ha ditt eget rum för verktyg och allt du behöver för att fixa och fixa saker som är trasiga eller knackade. Källare eller loftbunk kan vara lämplig om användningen är lätt för användaren och svår för dem som inte har något att göra. Många källare bås idag har bara trådnät och inga väggar och är inte lämpliga. På äldre gårdar är det bättre att ta hand om ett sådant arv från den tid då många drack mat och hade en egen liten tillgång på hemgjord sylt, potatis och konserver i källaren. Vi har bott både i övre och nedre våningen i äldre gårdar och har haft loft och källarbod som en hobbyverkstad.

Clenching aids

Men du kan också använda insidan av en skåpdörr, till exempel. ett stort kök i köket, att ha verktygslingar. Om du har en liten lägenhet behöver du knappast lika mycket en verktygsuppsamling som en som har ett litet fjäderhus för tre personer.

Smart Hangout

Har du hittat ett mellanslag för att få verktyget har du många alternativ. Det är möjligt att sätta in naglar i väggen och hänga verktygen på den här eller skruva i lämpliga krokar. En del bra lösning är inte, det är varken praktisk eller särskilt estetiskt eller flexibelt i bruk.

En tallrik med många hål för olika hängslen är saken, och de finns i flera varianter. Det finns fibreboard med hål, de är lätta och billiga, men de är inte solida. Tunga verktyg som borrar och hammare kämpar på tallrikarna, och du riskerar att hålen deformeras och krokar och verktyg faller ner.

De fem smartaste verktygen

Det som bäst är metallplattor, det finns två utbredda varianter. En har runt 4 mm hål med 12 mm avstånd och finns i olika versioner hos Biltema och Clas Ohlson i nästan identiska färger. Biltema plattan är 960 x 400 mm lång och kostar 189 kronor, medan Clas Ohlson plattan är 960 x 480 mm lång och kostar 269. De passar bra bredvid varandra när du lägger dem på toppen. En enda platta kan också passa inuti dörren till ett högskåp.

Det finns en mängd olika hängslen, krokar och hållare av hög kvalitet. Något är speciellt utformat för specialverktyg, medan andra tillåter användning av fantasi.

Vissa hållare är gjorda för att fästas med skruvar, andra är gjutna i hålet och på plats i plasthållare. Speciellt för skruvmejslar med hål i axeln och alla typer av nycklar med en eller annan av punsch dessa hållare plats. De kommer i långa och korta kanter, raka och böjda för tjocka och smala verktyg.

Specialhållarna finns också i många varianter, för länkar eller andra verktyg i lämplig form.

Hur många borrar behöver du?

Det fina med denna typ av plattor är att du kan fästa nästan vad som helst i dem, bara de har lämpliga hål och du har självgängande skruvar till rätt längd. Vanliga terminaler kan användas för något som har handtag, kan plasthylsor användas för att hålla allt från filer till nyttoknivar, etc.

Den andra varianten kommer från Raaco och har fyrkantiga hål som bara passar RAACO egen fjädring.

Det finns många hållare för ett flertal verktyg, och krokarna passar bra i panelen. Dessutom kombinerar de bra med andra Raaco-paneler, inklusive fickor som är mycket praktiska att använda ofta använda skruvar och muttrar, pluggar och naglar.

Vad som inte är så praktiskt med denna paneltyp är att du inte får någonting, du måste använda lämpliga krokar eller helt enkelt borra hål för skruvar.

Den tvetydiga betydelsen av termen "kvadrat" förefaller således väl i detta fall.

Vad sägs om priserna?

Raaco är överlägset dyraste, har åtminstone panelen för pengarna och de dyraste hållarna. Clas Ohlson och Biltema har nästan identiska paneler och många liknande hållare, men priserna är hela vägen lägre vid Biltema. Förmodligen måste du besöka båda butikerna för att handla vad du behöver.

Raaco säljs hos Clas Ohlson, Jernia och Maxbo.

Order i de små sakerna

Man samlar som en massa små saker så småningom, och det kan vara mycket praktiskt att ha ordning ov överblick över skruvar, muttrar, brickor, etc.

Raaco har en utmärkt lösning för de små och medelstora saker. Plastkassetter med många olika lådor inuti, med lock och låsklämmor, är lätta att hantera och ger dig en snabb överblick genom det klara locket.

Du får också lös lådor i många storlekar, så du kan kombinera de kombinationer som passar vad du behöver organisera.

I stället för en osäker bunt kassetter infoga dem som lådor i en byrå, med ett handtag på toppen, och sätta det hela i en hylla. Mer praktiskt och tydligt, det kommer inte vara.

En komplett byrå kostar 598. - Kronor på Clas Ohlson.

Vad inte köpa på Clas Ohlson

Ikea har en serie de kallar FIRA som består av olika hurtsar eller miniköksskåp, om ni så vill, som levereras som ett kit för tre. De måste spikas ihop, vilket enligt vår erfarenhet går väldigt bra. Det finns så mycket tjocklek i materialen som naglarna går vart de än går.

De finns i flera olika storlekar och kombinationer, så att du kan ta emot många olika föremål.

Alla varianter kostar 79. - kronor

Tidigare var dessa i höga utgåvor (motsvarande de två högra sektionerna i bilden) som kunde vara hjul. Vi har ett par saker som är trevliga att ha för speciella projekt, som kan torkas bort efter användning.

Fler tips från läsare!

Dessa lösningar som vi nämnde här är bara några exempel, och det finns många andra smarta lösningar som inte kostar en tröja. Ställ dig berättar om debatten och dela dina erfarenheter med andra läsare!

ADVERT

Mest populära