All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

öPpnade väggar så att virket panel nått

< 999> Skidbacken i Tinn kommun vid foten av Hardangervidda är en utmärkt utgångspunkt för dem som söker utomhusaktiviteter och skidåkning. När vi går över motorvägen ser vi fortfarande skidåkare på vägen upp till vägen. Och om det var tufft, är vägen kort för spårnätet under trebana.

Gammalt virke

Här köpte Terje Rolland och Hege Wroldsen stuga 2009 för en rimlig summa. De ville skapa sin egen familjeplats och komma in på stugmarknaden medan barnen fortfarande var små. För att uppnå detta har de fått en renovering med mycket självkänsla.

Hytten byggdes ursprungligen 1968. Halvan var en gammal timmerstuga som går tillbaka till 1800-talet och transporterades från byn. Stugan hade ett bruttoområde på 40 kvadratmeter och bestod av en entré, två sovrum, kök, vardagsrum och mulldo. Det fanns ingen el eller vatten, men det var vatten från brunn och propanbränning.

När strömanslutningen blev tillgänglig fick de snabbt ström. Det gjordes bara några månader efter att de tog över. Sedan isolerade de förvaringsrummet och satte i duschen. Det gjordes också en gröt så att de inte gick ut för att gå och lägga sig.

- Vi var mycket nöjda med de förändringar, men ändå kände att vi behövde mer utrymme, sängar längre än 190 centimeter och fler anläggningar, säger Terje Rolland.

Säng och kontor: tallväggarna var obehandlade och kabinen var lite mörk och ledsen innan Rolland började renoveringen. En önskan om moderna faciliteter och mer utrymme rapporterades som familjen ville använda stugan ännu mer. Sovrummen har också möjlighet att använda som stugkontor, om det behövs. Foto: Privat och Sveinung Bråthen

NEW GLOW: stugägare var rädda att den gamla delen ska vara något kallare än den nya. Därför har de lagt in en skrubbsugn från Scan som ger god värme till rummet. Foto: Privat og Sveinung Bråthen

OPEN OPP: Vardagsrummet är nästan oigenkännligt efter renovering. Träväggarna har dykt upp, fönsterramen är vitmålad och taket är upplyst med vit panellack. Soffa och bord köps från Lom Møbler. Foto: Sveinung Bråthen

NEW OMFATTAR: Den del av den gamla stuga som inte var virket har fått samma beklädnad som den nya delen, vilket ger en fin övergång mellan gammalt och nytt. Bordet och bänkarna är från 70-talet och stod i stugan när de köpte den. På taket finns en gammal alabasterlampa som ärvt och rehabiliteras. Foto: Sveinung Bråthen

varma färger: De har valt en genom färgtema på tak och väggar i hela kupén, Jotun valnöt väggar och vita panel i taket. Foto: Sveinung Bråthen

Större stuga

Det gjorde dem besluta att utöka stugan.

- Vi hade redan varit mycket förtjust i området och ville använda hytten ännu mer.Och det är en uppgift för oss att barnen ska få ett förhållande till kabinets liv. Jag har vuxit upp med en stuga i Sirdal själv och haft det mycket, fortsätter han.

Det är främst längdskidåkning som familjen berör. I Skirvedalen är absolut åka fritt, som de uppfattar som läcker, men barn bör få en slalom intresse när de blir äldre, inte Gaustablikk Ski långt borta, bara om 40 kilometer.

När familjen hade gått några rundor med olika tankeprocesser och lösningar, började rivningen av stugan efter påsk 2012.

- Vi rev allt inuti i en halv och bort torv och beläggningen på taket eftersom vi ville ny isolering i tak och väggar. Min pappa och jag arbetade mycket tillsammans. Han kan göra det mesta, och resten finner han ut, ler Terje.

- Det var långa dagar, men vi gjorde både ny takkonstruktion, balkarbete och golv. När vi började den nya delen fick vi hjälp från lokala handarbetare.

De nya och gamla delarna var klädda på samma sätt som stugan hade en holistisk känsla. Tillsammans med fru Hege hittade Terje lösningar som har tagit hand om uttrycket för den gamla stugan. Också i den nya inredningen är mycket av det ursprungliga kännetecknet för den gamla hytta som tas hand om.

MOOBU: Den gamla delen har ett kök, matplats och vardagsrum, här en skymt av den nya delen. Moo från Northern Lighting har kallat stugan Moobu. Foto: Sveinung Bråthen

KOSE HOOK: Denna alkov Terje och hans far byggde själv. Det är en kosmopolit som används av barnen. Det är därför byggt med små steg. Foto: Sveinung Bråthen

bättre ställe: Innan de expanderade kabinen var trånga utrymme och sängar var kort. Foto: Sveinung Bråthen

UTRYMMESBESPARANDE: Badrummet är liten men området effektivt som resten av kabinen. Inbyggda duschväggar sparar mycket utrymme. Foto: Sveinung Bråthen

BYGGAD: Hela familjen är stor efter det att den nya förlängningen sattes upp. Foto: Sveinung Bråthen

ADVERT

Mest populära