All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

ÖPpna - andas - lev!

Huset var från 1953 och kännetecknas av moderna rum layouter och inredningstrender. De nya husägare ville ha en modern inredning och nya rumslösningar - men inte nödvändigtvis att ersätta allt.

På vardagsrummets våning ville paret behålla, och de undrade om något kunde göras med chore panel på väggarna. Inre arkitekten Wenche Aurland kontaktades och tillsammans har de skapat en funktionell och modern levnadsmiljö med några nya material och lite återanvändning.

Låt det vara lätt.

Matsalen, vardagsrummet och köket hade en gammaldags och obekväm lösning, tänkte det unga paret. Inredningsdesignern föreslog att man skapade en öppen lösning mellan de tre avdelningarna och släppte mycket mer ljus och luft in i huset.

- Väggarna mellan vardagsrum, matsal och kök revs för att ge mer ljus och skapa en luftig atmosfär, säger inredningsarkitekt.

Endast ett rör hölls och en ny öppen spis utrustad med lera kakel för att skapa en yta. Den unika utsikten från vardagsrummet vill att de nya husägare ska behålla mest möjliga. Lösningen var laminat gardiner som ger panoramautsikt över dagen, stängs av för starkt solljus och begränsar nattens synlighet.

Golv möter golvet

Ett modernt nytt och glatt kök beställdes redan när inredningsarkitekterna genomförde uppdraget. En bit av konst var att komplettera detta och skapa en praktisk öppen lösning med ett lämpligt golvmaterial.

- Fler och fler väljer öppna lösningar mellan kök och vardagsrum. Ofta finns det också olika golvmaterial i rummen på grund av olika användningsbehov. Köksgolv måste tåla överdriven slitage, fukt och god ställning i tid. Då kanske du vill välja något annat än parkett, som många har i vardagsrummet. Gummi golv kan kombineras med trägolv i vardagsrummet. Golvfärgen i köket kan reproduceras i ett mönster på tapeten, målaren eller andra inredningen i vardagsrummet och därigenom skapa en helhet, förklarar Aurland.

Sagt och gjort: Den slitna linoleum på köksgolvet togs bort och ersattes med moderna, hållbara gummigolv, som också är bra att gå på mycket motståndskraftiga mot vatten och är lätt att rengöra.

Mellan gummigolv och ekparkett var en crossover monterad för att täcka fogen och förhindra slitage på golvkanterna. Över bänkskivorna i köket fäst de glasplattorna i diskbänken och spisen för att skydda de målade väggarna mot vattenstänk och marmelad.

Med naturen i vardagsrummet

Green var parets favoritfärg - och valdes som en kontrasterande färg till de annars ljusa och beige. Gröna tillbehör i form av mjuka, gräsbevuxna mattor, kuddar med puddar, lampor och smycken ger föreningar med naturen.

Vidare ville de nya husägarna ha en tapeter på en vägg i vardagsrummet.Ursprungligen ville de ha en randig tapeter som skulle stå för den randiga chore panelen, men det skulle vara för mycket ränder som inte matchade. Den långa väggen fick istället en gyllene sammetliknande glasfiber med löv. Det mjukar den snäva stilen och gör livet i vardagsrummet. Bakgrunden tar också upp färgtonerna i kökets golv, vilket skapar en anslutning / hel mellan rummen.

Återanvänd

Återanvändning av saker och material är populärt idag - som naturliga inslag i inredningen, men det finns inget nytt fenomen. På 60- / 70-talet var kapellpanelen, som imiterade olika skogar, en av de mest trendiga. Idag förenar vi mestadels med mormors vardagsrum eller kanske ett kommunalt väntrum som väntar på renovering. I vardagsrummet på Bragernes fick den gamla koreanska panelen ett nytt liv genom jordning och målning - något som är både enkelt och billigare än att ersätta väggarna.

På vardagsrummet var det riktiga - en gammal ekpark. Det ville att paret behöll en lättare utgåva. Lösningen var att mala golvet ner, målade / målat med vit panelfärg och vidare målade 3 kappa med klar färg. Resultatet var ljust och gott, och under målningarna skiner det gamla ekgolvet och påminner mig om en svunnen tid.

ADVERT

Mest populära