All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

En av tre vårdslös elektrisk utrustning

Fler och fler bostadsbränder börjar i elektrisk utrustning. (Foto: Om skadeförsäkring).

->

Tvättmaskiner och torktumlare på natten utgör en stor brandrisk. Foto: Colourbox

Var tredje Norwegian låter kaffebryggare, vattenkokare och mobilladdare inkopplad i vägguttaget. Barnens familjer, och särskilt småbarnsfamiljerna, är värsta att låta diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare gå och sova.

Det visar en undersökning som TNS Gallup har gjort för If Damage Insurance i samband med brandskydd.

- Ett typiskt norskt hem innehåller nu så mycket elektronik och teknisk utrustning att det kan behövas en bruksanvisning för hemmet. All den elektriska utrustningen utgör en brandrisk, och därför kan det vara klokt att ha kunskap om både användning och underhåll av denna utrustning, säger chefsingenjör Runar Bache If.

Eldstatistiken visar att många hushållsbränder orsakas av elektriska utrustningsfel och felaktig användning av elektriska apparater. År 2005 började 959 bostäder i elektrisk utrustning, 94 mer än året innan.

Nästan hälften av dessa bränder som utlöses av spisar och hällar, men en del börjar också i kaffemaskiner, vattenkokare och mobilladdare.

Oansvariga ungdomar - Många tittar på batteriladdare och liten elektrisk utrustning som ofarlig. Mobila laddare blir heta och kan starta eld om de är täckta. Undvik att ladda din mobil på natten, rekommendera Runar Bache.

Han fruktar att det växer upp en ny generation norrmän som inte har samma respekt för den elektriska utrustningen att äldre har, för nu sådan utrustning finns överallt.

- Därför ser vi att det finns fler unga än äldre som tillåter torkare att gå över natten eller medan huset är tomt. Den dag du glömmer kaffebryggaren och vattenkokaren, du har en potentiell brandman i huset, säger Bache.

Rekommenderar därför att man installerar en timer i eluttaget, vilket stänger av strömmen efter t ex 30 minuter.

- Det är en enkel och billig lösning när alternativet kan vara ett bränt hus. Timern bör också användas på järn.

Kontrollera rökdetektorerna!

Runar Bache säger att all elektrisk utrustning kan orsaka brand. Detta gäller även diskmaskiner och tvättmaskiner.

- Använd 10 minuter och starta maskinen på eftermiddagen istället för strax före sänggåendet.

På grund av all elektrisk utrustning som vi omger, är det omöjligt att skydda helt mot brand.

- Därför bör alla ha ett brandlarmsystem som fungerar. För att testa om brandlarmen är tillräckligt bra ska du sätta dig i sovrummet och stänga alla dörrarna. Om du inte hör röklarm från vardagsrummet och barnrummet är varningen för dålig.

Om rekommenderar seriellt anslutna rökdetektorer, eller en centralt kontrollerat system med siren som är förbundna med inkräktaren.

ADVERT

Mest populära